08

DEN HAAG – Het kabinet heeft groen licht gegeven voor de export van militair materieel naar Egypte en Jordanië. In beide landen echter is de situatie zeer explosief.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen van Buitenlandse Handel hebben voor de uitvoer van communicatieapparatuur en bijbehorende software aan de marine van Egypte een vergunning afgegeven. Vorig najaar stuitte de leverantie van militaire radarapparatuur aan het Egyptische leger op bezwaar bij enkele partijen in de Tweede Kamer.

De situatie in het Noord-Afrikaanse land is verre van stabiel. Maandag gingen in Port Said opnieuw honderden betogers in de stad de straat op, nadat ze de begrafenis van drie omgekomen betogers hadden bijgewoond. Later op de dag groeide de menigte verder uit tot enkele duizenden demonstranten, die anti-regeringsleuzen riepen. De betogers staken het hoofdkantoor van politie in brand.

Minister Hennis-Plasschaert (Defensie) heeft onlangs besloten pantserrupsvoertuigen, tankonderstellen, tanks, luchtdoelkanonnen en granaten aan Jordanie te verkopen. Dit terwijl de situatie in Jordanië onrustig is en er geen sprake is van democratie. Jordanië wordt met strenge hand door de koning geregeerd en in het land is geen ruimte voor oppositiegeluiden.

De wapendeal toont volgens Bram van Ojik (GL) de inconsistentie van het Nederlands buitenlands beleid. “Aan de ene kant maakt dit kabinet zich zorgen over de ontwikkelingen in de Arabische regio en de gewelddadige aanpak van demonstraties, mensenrechtenverdedigers en journalisten. Aan de andere kant verkoopt de minister doodleuk wapens die kunnen worden ingezet voor gewelddadige acties.”

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties