07

Eind 2008 zag het album Microphonics I–V van Dirk Serries het daglicht. Voor de Belgische muzikant was de tijd aangebroken om zijn alter-ego’s vidnaObmana (1984-2005) en Fear Falls Burning (2005-2012) los te laten en te spelen onder zijn eigen naam. De opzet van dat album is minimalistisch. Rustige gitaarpatronen bouwen zich op en vloeien weer weg, waardoor er een meditatieve ambient-sfeer ontstaat met avontuurlijke harmonie.

Daarop volgden vijf live-albums en een 10″, allen uitgegeven door Tonefloat. Tussendoor verscheen de afscheids-cd van Fear Falls Burning, een overweldigend album dat zorgde voor een akoestische naschok. Ruim vier jaar later verschijnt dan het tweede studioalbum in het kader van het muzikale project Microphonics, getiteld Microphonics XXI–XXV, een dubbel 10″ met als ondertitels Mounting among the waves, There’s a light in vein, The burden of hope en Across thousands of rivers, welke de vier nummers van het album markeren.

Elementen van Fear Falls Burning, vidnaObmana en uiteraard Microphonics zijn terug te vinden op dit album. Het geluid van de gitaar klinkt echter smeriger, ongepolijster, zoekende naar feed-back met daaronder de vele lagen van herhalende partijen waar Serries een meester in is. De discrepantie tussen de zware baslijnen, overstuurde gitaarpartijen, meerlagige akkoorden en fijngevoelig getokkel zoeken elkaar op, botsen en vloeien in elkaar over.

Vrolijkheid is echter ver te zoeken op deze dubbel-cd. Het is een sombere zoektocht, terwijl er ergens toch nog enige hoop lijkt te zijn. Op die manier eindigt ook het album, met open akkoorden en een voortschrijdende drone. Het album is een aangename verrassende wending in het kader van het Microphonics-project, waar tot nu de ambient-sfeer hoogtij vierde. Er is nu ruimte gecreëerd voor de inbreng van onrust.

De cd-presentatie van Microphonics XXI–XXV vindt plaats op zaterdag 16 maart in café Trix te Antwerpen samen met Stratosphere, een project van de vaste geluidstechnicus van Dirk Serries, Ronald Mariën. Een prachtig muzikaal avontuur waarin op melodische wijze met gitaar, basgitaar en tal van effecten een dromerige sfeer wordt gecreëerd.

Jan Kees Helms


 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties