09

BUENOS AIRES – In Argentinië is het proces van start gegaan over Operatie Condor, een gezamenlijke campagne van Zuid-Amerikaanse dictators in 1976 om linkse tegenstanders te elimineren.

In Argentinië zijn reeds honderden militairen en politieagenten berecht voor misdaden tegen de mensheid, foltering en ontvoeringen ten tijde van de dictatuur (1976-1983). Maar het is de eerste keer dat een proces gewijd wordt aan Operatie Condor, een samenwerking tussen de voormalige junta’s van Argentinië, Chili, Uruguay, Bolivia, Paraguay en Brazilië. De liquidaties werden niet alleen in Zuid-Amerika gepleegd.

In het kader van Operación Cóndor konden de militaire junta’s opposanten die naar een van deze landen gevlucht waren, laten ontvoeren of executeren. In die periode vochten verscheidene linkse gewapende groepen de legitimiteit van de regimes in Zuid-Amerika aan. Voor de verenigingen die de slachtoffers verdedigen, was Operatie Condor de uiting van staatsterrorisme. Voor de verdediging van de militairen moest gestreden worden tegen de communistische dreiging.

Voor Jorge Videla (87), die Argentinië van 1976 tot 1981 met ijzeren hand bestuurde, is dit alweer z’n vierde proces. De ex-generaal zit sinds 2010 een levenslange gevangenisstraf uit voor misdaden tegen de mensheid en kreeg ook een celstraf van 50 jaar voor diefstal van baby’s van opposanten. De laatste generaal die Argentinië leidde (1982-1983), Reynaldo Bignone, werd in 2012 samen met Videla veroordeeld voor de diefstal van baby’s die vervolgens geadopteerd werden door ambtenaren van het militaire bewind.

Het proces gaat vermoedelijk twee jaar duren. Er zullen meer dan vierhonderd getuigen worden gehoord. In de zaak werden zeker 106 slachtoffers uit ten minste vier verschillende landen in Argentinië vermoord. De aanklachten luiden misdadige vereniging, ontvoering en marteling. Een belangrijk bewijsstuk is een vrijgegeven telegram van een FBI-agent uit 1976 die de Amerikaanse regering inlicht over het plan om inlichtingen te delen en linksgezinden in Zuid-Amerika te liquideren.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jano
11 jaren geleden

Nu nog de nog in leven zijnde (ex)-president(en) v/d USA en Israelische leiders voor de rechtbank. Die zijn net zo schuldig als het hierboven beschreven zooitje.
De samenleving zou er terstond op verbeteren.