10

ARNHEM – Oud-Dutchbatcommandant Karremans wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor zijn rol bij de massaslachting na de val van de Srebrenica-enclave in 1995. Ook twee andere leidinggevenden ontspringen de dans.

Het Openbaar Ministerie concludeert op basis van het feitenonderzoek dat Karremans (commandant Dutchbat III), Franken (plaatsvervangend commandant Dutchbat III) en Oosterveen (personeelsfunctionaris Dutchbat III) geen strafrechtelijk verwijt treft ten aanzien van het ombrengen van Rizo Mustafic, Ibro Nuhanovic en Muhamed Nuhanovic door het Bosnisch-Servische leger. Naar het oordeel van het OM er geen aanwijzingen die noodzaken tot verder (strafrechtelijk) onderzoek.

Karremans (64) was commandant van de Nederlandse VN-eenheid in Srebrenica, Dutchbat, toen de moslimenclave in juli 1995 door troepen van de Servische generaal Mladic onder de voet werd gelopen. Duizenden Bosnische moslims werden vermoord. De aangifte tegen Karremans is gedaan door Hasan Nuhanovic, toen tolk van Dutchbat, en de nabestaanden van Rizo Mustafic (elektricien van Dutchbat). Nederlandse militairen hebben in juli 1995 Mustafic en de broer en vader van Nuhanovic overgedragen aan de Bosnische Serviërs, die hen vermoordden.

Muhamed, de broer van Hasan Nuhanovic, kreeg van Franken geen toestemming om op de compound van Dutchbat te blijven toen Mladic daar de vluchtelingen weghaalde. Alleen lokaal personeel in dienst van de VN mocht blijven en Franken moest een namenlijst opstellen. Hij was bang dat er represailles zouden volgen als hij Muhamed op die lijst zou zetten. Volgens het OM zat de leiding van Dutchbat zo in de tang bij de Bosnische Serviërs dat Franken een verdedigbare beslissing heeft genomen.

Hatidza Mehmedovic, woordvoerster van de Vereniging van Moeders uit Srebrenica en Podrinje, is niet verbaasd dat Karremans niet in Nederland wordt vervolgd. “Per slot van rekening is Karremans, na als overste uit Srebrenica te zijn teruggekeerd, door de Nederlandse regering zelfs bevorderd tot kolonel. Maar wij weten dat hij voor God verantwoordelijk is, nu hier op aarde nog. Wij gaan in elk geval door tot hij zelf zijn verantwoordelijkheid erkent.”

Advocaat Liesbeth Zegveld stapt naar het gerechtshof om middels een artikel-12 beklagprocedure alsnog een vervolging af te dwingen. Zegveld zegt niet anders te kunnen concluderen dan dat er een politiek besluit is genomen. Ze vindt dat het OM de feiten uit het onderzoek had moeten voorleggen aan een rechter. Dan hadden ook verdachten en slachtoffers gehoord kunnen worden. “Sinds wanneer neemt het OM een besluit over de feiten? Dat is toch aan de rechter? Bij zulke ernstige feiten moet het OM wel een keer een oordeel van de rechter vragen.”

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
wim3
11 jaren geleden

Een grote schande!  

P.Herman Lammers
11 jaren geleden

Wie vond dat we onze oosterburen iets te verwijten hadden?