12

MARKNESSE – De gemeente Noordoostpolder is tegen de proefboringen naar schaliegas. Daarmee is het de 44ste Nederlandse gemeente die de omstreden vorm van gaswinning afwijst.

Volgens burgemeester Van der Werff passen de proefboringen niet bij de visie van de gemeente. “In de Structuurvisie die eraan komt, wordt heel veel ruimte geboden voor zonnepanelen. Dan past de winning van fossiele brandstof daar heel moeilijk bij. Schaliegas moeten we rustig in de grond laten zitten en ons focussen op duurzame energie”, laat hij weten. Het merendeel van de inwoners zit de proefboringen ook niet zitten en vreest voor aardbevingen en gaslekken.

Het Britse concern Cuadrilla Resources meldde vorige week voornemens te zijn in de Noordoostpolder proefboringen uit te zullen laten voeren. Volgens onderzoek van TNO bevindt het schaliegas zich daar het minst diep in de grond, op ongeveer vier kilometer. Cuadrilla heeft twee locaties aangewezen in de buurt van de dorpen Marknesse en Luttelgeest. De komende weken zou Cuadrilla er ecologisch bodemonderzoek verrichten.

Volgens Milieudefensie is de gemeente Noordoostpolder inmiddels de 44e schaliegasvrije gemeente in Nederland. Bij de winning van schaliegas wordt een giftig mengsel van water, chemicaliën en zand onder hoge druk de bodem in gespoten. Door dit fracken worden de leisteenlagen waarin het gas zit opgesloten kapotgemaakt en kan methaan vrijkomen.

Om die reden zijn in Nederland voorlopig alle activiteiten op het gebied van schaliegas verboden. Eerst moet duidelijk worden welke risico’s er met de winning gepaard gaan voor mens, natuur en milieu. Volgens planning wordt het onderzoek voor 1 juli 2013 gepubliceerd, waarna besloten wordt of het moratorium wordt opgeheven of dat er een verbod komt op de winning van schaliegas en het nauw verwante steenkoolgas.

De overheid heeft voorafgaande instelling van het moratorium meerdere zogenoemde opsporingsvergunningen voor schaliegas afgegeven, die ook voorzien in proefboringen. Het gaat om gebieden in Noord-Brabant (Brabant Resources), Noordoostpolder (Hardenberg Resources) en De Peel (Hexagon Energy). Ondertussen groeit het verzet tegen schaliegasboringen. Zo werd afgelopen week Schaliegas Vrij Noordoostpolder opgericht, het vierde lokale actieplatform.

Vorig jaar werd bekend dat de extractie van schaliegas in de VS tot gezondheidsproblemen leidt bij omwonenden. Uit onderzoek onder dorpelingen in de Amerikaanse staat Pennsylvania bleek dat bijna 70 procent van de mensen last had van toenemende keelklachten. Bijna 80 procent meldde een toename van problemen met neus- en keelholten sinds het begin van de schaliegaswinning. In de VS vormt schaliegas inmiddels al 20 procent van de totale gasproductie.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties