13

AMSTERDAM – Het ABP pensioenfonds investeert voor 736 miljoen euro in bedrijven die kernwapens produceren. Zo’n 2,2 miljoen deelnemers doen daar bewust of onbewust aan mee.

Onderzoeksbureau Profunda maakte in 2010 bekend dat het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), samen met nog vijf grote Nederlandse pensioenfondsen, geld investeert in producenten van kernwapens. Met ruim 2 miljoen deelnemers, werkzaam voor de overheid en in het onderwijs, is het ABP het grootste pensioenfonds van Nederland. Ook gepensioneerden zijn erbij aangesloten.

Naar aanleiding van de bevindingen van Profunda stelde de SP Kamervragen aan minister Kamp van Sociale Zaken. Die zag geen reden tot enig handhavend of corrigerend optreden door de overheid. Dit omdat de fondsen met hun beleggingsbeleid binnen de wettelijke kaders blijven. ‘Dat neemt niet weg dat er vanuit maatschappelijk oogpunt veel belang wordt gehecht aan verantwoord beleggen. Ook fondsen zijn zich hier steeds meer van bewust’, aldus Kamp begin 2011.

Maar de leden van het ABP-bestuur geven anno 2013 nog steeds hun eigen invulling aan het begrip ‘verantwoord beleggen’: ‘Dat betekent bijvoorbeeld dat het fonds niet belegt in bedrijven die verboden producten maken, zoals clusterbommen en landmijnen. ABP heeft bedrijven die onder meer kernwapens maken, of onderdelen daarvan, niet uitgesloten in haar beleggingsbeleid. Hierbij werkt ABP wel binnen de door de overheid vastgestelde lijnen.’

Volgens de antimilitaristische organisatie Campagne tegen Wapenhandel (CtW) investeerde het ABP het afgelopen jaar voor 736 miljoen euro in bedrijven die kernwapens produceren, onder meer Boeing, BAE Systems (Britse kernwapenonderzeeërs) en EADS (kernraket voor de Franse marine). CtW roept deelnemers van het ABP, die de komende weken op door het pensioenfonds georganiseerde bijeenkomsten in het land het gesprek zullen aangaan met bestuurders, alsmede vredesactivisten op zich kritisch uit te laten over het omstreden beleggingsbeleid.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties