15

ROTTERDAM – Twee actievoerders van Greenpeace hebben een conferentie over biogas tijdelijk verstoord. Ze hackten een presentatie en zijn opgepakt door de politie.

De actie vond vanochtend plaats tijdens een presentatie van de oliegigant BP over biogas op de internationale conferentie World Biofuels Markets dat deze dagen plaatsvindt in het Rotterdamse WTC. In plaats van heuglijke cijfers van BP aangaande de productie van biogas verschenen er beelden op het beamerscherm over ontbossing als gevolg van diezelfde productie. Actievoerders van Greenpeace bleken de beamer te hebben gehackt.

Greenpeace maakt zich zorgen om de toename van biobrandstoffen uit voedselgewassen. “Landbouwgrond wordt steeds vaker aangewend voor de productie van deze biobrandstoffen. De druk op het landbouwarsenaal leidt tot concurrentie met de voedselvoorziening, wat prijsstijgingen van voedsel tot gevolg heeft”, meldt Willem Wiskerke. Ook zou het tekort aan vruchtbare grond leiden tot ontbossing. “Daarbij komt zoveel CO2 vrij dat de meeste biobrandstoffen klimaatverandering niet tegengaan.”

De biobrandstof-industrie is in korte tijd groot geworden doordat met name Europa en de Verenigde Staten het gebruik van biobrandstoffen actief stimuleren. Zo heeft Europa zich als doel gesteld om in 2020 tien procent van de transportsector te laten draaien op duurzame energie. Bij het huidige beleid wordt deze doelstelling voor het grootste deel met biobrandstoffen uit voedsel ingevuld.

Op 22 maart vergaderen de Europese milieuministers in Brussel over het verplicht bijmengen van biobrandstoffen uit voedselgewassen bij benzine en diesel. De Europese Commissie wil een maximum instellen van 5 procent biobrandstof uit voedselgewassen, maar veel lidstaten verzetten zich daartegen. “Onvoorstelbaar dat overheden toestaan dat we landbouwgewassen verspillen door het in de tank van de auto te gooien”, aldus Wiskerke.

Vandaag maakte het Havenbedrijf Rotterdam bekend dat de overslag van biobrandstofproducten vorig jaar ten opzichte van 2011 met 24 procent is gegroeid tot 5,9 miljoen ton. Dit is vooral de danken aan de toename van zowel de import als export van biodiesel: in totaal 1,5 miljoen ton. De overslag van ethanol liep met 17 procent terug tot 1,4 miljoen ton en die van ETBE met 8 procent tot 0,6 miljoen ton.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tim
11 jaren geleden

Hahaha, gave actie! Klunzig van BP dat ze zo te hacken waren. Zie hier een filmpje van het moment van de hack (staat in het artikel onder de tekst beamerscherm): http://www.youtube.com/watch?v=Evu-YRIzgKw&feature=player_embedded