16

BRUSSEL – De landen binnen de EU hebben vandaag geen overeenstemming bereikt over invoering van een tweejarig moratorium op het gebruik van landbouwgif waardoor bijen sterven. De PvdD dringt nu aan op een landelijk verbod.

De Europese Commissie had eerder opgeroepen om nog deze zomer te komen tot een Europees verbod op het gebruik van neonicotinoïden, drie soorten landbouwgif die volgens wetenschappers dodelijk zijn voor bijen. Vandaag bleek echter tijdens de stemming over het moratorium dat landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Hongarije en Denemarken hier tegen zijn.

Een woordvoerder van het internationale online campagnenetwerk Avaaz veroordeelt de weigering van landen als Groot-Brittannië en Duitsland. “Deze landen zijn gezwicht onder druk van de lobby van de chemische industrie”, meldt Iain Keith. “De uitslag van de stemming is een klap in het gezicht van de wetenschap en de publieke opinie en houdt de massale bijensterfte in stand.”

Op aandrang van de PvdD besloot een Kamermeerderheid eerder dit jaar de motie voor een Europees verbod op gevaarlijke soorten landbouwgif op de agenda van de EU te zetten. “Binnen Europa hebben de private belangen van de chemische industrie weer voorrang gekregen op het publieke belang bij een gezonde landbouw en de biodiversiteit. Het is nu hoog tijd voor Nederland om zelf in actie te komen”, reageert Ouwehand van de dierenpartij.

De PvdD zal komende dinsdag een debat in de Tweede Kamer aanvragen om de middelen neonicotinoїden en fipronil zo snel mogelijk in eigen land verboden te krijgen. “Bestuiving door bijen en hommels is van essentieel belang voor de natuur en voor onze eigen voedselvoorziening”, aldus Ouwehand. Zij verzoekt de staatssecretaris van Economische Zaken om per direct in te grijpen en de middelen uit de Nederlandse schappen te halen.

Neonicotinoïden zijn insectdodende chemische bestrijdingsmiddelen, waarin planten (zaden) worden ondergedompeld, zodat de plant in zijn geheel giftig wordt. Dit nieuwe type landbouwgif wordt door experts aangewezen als een belangrijke veroorzaker van de hoge sterfte onder bijen. Dit jaar publiceerde de European Food Safety Authority (EFSA) een alarmerend rapport over de relatie tussen neonicotinoïden en bijensterfte.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Ravage meldt dat een woordvoerder van het internationale online campagnenetwerk Avaaz de weigering van landen als Groot-Brittannië en Duitsland veroordeelt. “Deze landen zijn gezwicht onder druk van de lobby van de chemische industrie”, meldt Iain Keith. “De uitslag van de stemming is een klap in het gezicht van de wetenschap en de publieke opinie en houdt de massale bijensterfte in stand.” […]

[…] Ravage meldt dat een woordvoerder van het internationale online campagnenetwerk Avaaz de weigering van landen als Groot-Brittannië en Duitsland veroordeelt. “Deze landen zijn gezwicht onder druk van de lobby van de chemische industrie”, meldt Iain Keith. “De uitslag van de stemming is een klap in het gezicht van de wetenschap en de publieke opinie en houdt de massale bijensterfte in stand.” […]