17

AMSTERDAM – Op twee publieke bijeenkomsten staat binnenkort de vraag centraal waarom het Openbaar Ministerie er niet toe over gaat om Jorge Zorreguieta in dit land te vervolgen voor zijn bijdrage aan het Videla-regime.

Er ligt nieuw bewijs op tafel tegen de 85-jarige Argentijn Jorge Zorreguieta, vader van Máxima, maar ook oud staatssecretaris en minister van het Ministerie van Landbouw onder het regime van Generaal Videla in Argentinië. Tijdens Videla’s dictatuur verdwenen 30.000 tegenstanders van het regime. Zorreguieta heeft altijd beweerd niets van deze verdwijningen af te weten: de verdwijningen zouden een militair geheim zijn.

Zorreguieta wordt echter vanwege zijn toenmalige positie medeverantwoordelijk geacht voor de gruweldaden van het generaalsregime. Vanuit Nederland zijn er twee pogingen gedaan om Zorreguieta aan te klagen, beiden waren tevergeefs. In 2001 was er nog geen rechtsgrond om in Nederland aangifte te doen, in 2012 werd de aangifte wegens gebrek aan bewijs ongegrond verklaard. Op dit moment ligt er een nieuwe aanvraag tot aangifte bij het OM.

‘Zorreguieta, een klassiek geval van klassenjustitie?’, vragen de mensenrechtenorganisatie Hijos en MP Vrij (strafrechtelijke studievereniging van de UvA) zich dan ook af in de uitnodiging voor een debat komende dinsdag 17 maart om 17.00 uur in de Universiteitsbibliotheek van de UvA in Amsterdam. Zorreguieta loopt nog steeds vrij rond en wordt geregeld koninklijk onthaald terwijl Julio Poch inmiddels jaren in voorarrest zit. Dit roept de vraag op of er hier sprake is van klassenjustitie.

Nog geen vier weken later organiseert de Balie een min of meer identiek debat, eveneens met deelname van advocate Liesbeth Zegveld die als raadsman namens nabestaanden recente pogingen ondernam om de vader van Máxima voor het gerecht te krijgen. In hoeverre moet Zorreguieta verantwoordelijkheid afleggen voor de gruweldaden van de Argentijnse junta? Welke verantwoordelijkheid draagt hij? En welke rol spelen het Internationaal Strafhof en Nederland in deze zaak? Moeten zij handelend optreden?

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties