22

AMSTERDAM – De koningin heeft het afgelopen jaar voor bijna 7 miljoen euro uitgegeven aan privévluchten met het regeringsvliegtuig dat uitsluitend voor zakendoeleinden mag worden gebruikt.

Dat blijkt uit een onderzoek van het zakenblad Quote. Beatrix heeft zeker 42 keer gebruik gemaakt van de Fokker 70, een record. In vrijwel alle gevallen ging dat om privévluchten. De helft van die vluchten betrof retourtjes Londen, mogelijk vanwege bezoeken aan het ziekenhuis waar prins Friso in coma ligt. Verder vloog zij onder meer drie keer naar Toscane, dicht in de buurt van het vakantiehuis van Beatrix in Tavernelle.

Op basis van de transpondergegevens van de PH-KBX kan nauwkeurig worden vastgesteld welke vluchten het regeringstoestel heeft gemaakt. Uit het overzicht van officiële buitenlandse bezoeken van ministers en staatssecretarissen blijkt dat zij het afgelopen jaar in elk geval niet naar Londen zijn gevlogen. Quote concludeert daaruit dat het niet anders kan dan dat de koningin 21 keer de hoofdstad van Londen heeft bezocht voor privédoeleinden.

Beatrix zou in 2012 een kleine 7 miljoen gemeenschapsgeld hebben opgemaakt aan privévluchten, zo meldt Quote, terwijl het beschikbare budget daarvoor sinds 2011 nog maar 305.000 euro bedraagt, een kostenoverschrijding van ruim 6.6 miljoen. Het regeringsvliegtuig mag alleen zakelijk worden gebruikt door leden van het koninklijk huis (Beatrix, Máxima en Willem-Alexander), ministers, staatssecretarissen en ‘aangewezen personen’ (meestal topambtenaren).

Het koningshuis raakte in 2008 eerder in opspraak door oneigenlijk gebruik van het regeringsvliegtuig. RTL Nieuws maakte destijds bekend dat de Tweede Kamer zes jaar lang onjuiste informatie had gekregen omtrent de kosten en doeleinden van de vluchten die door de tien leden van het koningshuis werden gemaakt. De totale omvang van de uitgaven voor vliegreizen viel aanzienlijk hoger uit dan jarenlang in de officiële jaarverslagen van het Huis der Koningin werd vermeld.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik
11 jaren geleden

Ze stamt niet eens van Willem de derde af. De natuurlijke vader van Wilhelmina was de bij Emma in dienst zijnde particulier secretaris S.M.S. de Ranitz(1846-1916),die als dank bij koninklijk besluit tot Jonkheer werd verheven

judit bouman
11 jaren geleden

straks maxima aan de macht…haar naam zegt genoeg
 
wég met het “koningshuis!”

Flip
11 jaren geleden

Beatrix weet heel veel contracten voor het bedrijfsleven binnen te harken waardoor via de belasting jullie uitkering weer betaald kan worden.

ron
11 jaren geleden

@Flip
Vergeet de uitkeringen van 40 miljoen euro per jaar van het Koningshuis zelf niet. 

Flip
11 jaren geleden

@Ron
De kost gaat voor de baat uit.

ron
11 jaren geleden
Antwoord aan  Flip

@Flip
De kost gaat voor de baat? Duitsland, waar wij ons economisch graag aan spiegelen, doet het zonder Koningshuis beter dan Nederland. Of de totale kosten van meer dan 100 miljoen euro per jaar voor het Huis van Oranje het bedrijfsleven per jaar 4 miljard opleveren, is al lang afgedaan als fictie.
Het bedrijfsleven redt zich ook wel zonder een Koningshuis…

Ruben
11 jaren geleden

Pays-Bah