23

SAN SALVADOR – Een rapport met getuigenissen van gefolterden tijdens de Salvadoraanse burgeroorlog wordt na 27 jaar eindelijk gepubliceerd. Slachtoffers klagen de huidige centrum-linkse regering aan.

Het boek La tortura en El Salvador (Foltering in El Salvador) bevat getuigenissen van 270 slachtoffers die in 1986, tijdens de burgeroorlog, geïnterviewd zijn door de Mensenrechtencommissie van El Salvador (CDHES), een niet-gouvernementele organisatie. De meeste interviews vonden plaats in de gevangenis La Esperanza, ten noorden van San Salvador, en werden afgenomen door CDHES-leden die eveneens vast zaten en gefolterd werden.

De Salvadoraanse burgeroorlog vond plaats van 1980 tot 1992 en kostte aan 75.000 mensen het leven, 8.000 mensen raakten vermist. In La Esperanza werden de politieke opposanten gevangen gehouden van het extreem-rechtse regime. Vanwege de repressie in de jaren ’80 was het onmogelijk om het document destijds te publiceren, maar het ziet nu dan eindelijk het licht. Na de burgeroorlog zou er geen geld beschikbaar zijn geweest voor de publicatie.

Ook de jonge Salvadoraanse Vereniging voor Overlevenden van Foltering (ASST) is bezig met een onderzoek naar de folteringen tijdens de burgeroorlog. Concrete zaken moeten leiden tot aanklachten ingediend bij de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie. Deze commissie verklaarde vorig jaar al een klacht ontvankelijk die door twee ASST-leden was ingediend. Ook de huidige centrum-linkse regering aan omdat die de folterpraktijken van destijds niet wil onderzoeken.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties