25
Buenos Aires, 24 maart 2013. Argentijnen, waaronder de Dwaze Moeders, demonstreren op het Plaza da Mayo voor vervolging van personen die verdacht worden aan de Vuile Oorlog te hebben deelgenomen.

BUENOS AIRES – De in Nederland geboren Argentijnse rechter Pedro Federico Hooft wordt verdacht van schending van mensenrechten tijdens de Argentijnse militaire dictatuur onder leiding van Videla.

Meer dan twintig personen willen al jaren dat Hooft terechtstaat. Zij zijn ervan overtuigd dat hij in zijn functie als rechter weet had van illegale detentiecentra tijdens de Vuile Oorlog (1976-1983). De rechter zou de centra hebben bezocht en tevens niets hebben gedaan om de ontvoering en moord op een groep advocaten in juli 1977 te voorkomen, een gebeurtenis die bekend staat als de Nacht van de Stropdassen.

Hooft werd begin deze maand in verband met de aantijgingen geschorst, maar behoudt formeel het ambt van rechter, waardoor hij immuniteit geniet. Hij weigerde vorige week een verklaring af te leggen. “Hij misbruikt zijn positie als rechter als strategie in deze zaak”, zegt een van de aanklagers. “Wij houden er ook serieus rekening mee dat hij naar Nederland vlucht”, voegt hij daaraan toe.

Justitie wil nu dat de rechtbank Hooft, die in Mar del Plata een paar honderd kilometer ten noorden van Buenos Aires woont, dwingt om alsnog een verklaring af te leggen. Verschillende mensenrechtenorganisaties zien het liefst dat Hooft direct gearresteerd wordt in de zaak, die zij samen met nabestaanden, al sinds 2006 van de grond proberen te krijgen. Hooft wordt in 148 zaken verdacht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat in een reactie weten niet op de hoogte te zijn van deze zaak. In Argentinië staat momenteel de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch terecht voor mensenrechtenschendingen tijdens de dictatuur. Tegen Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, loopt een gerechtelijk vooronderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties