26

DEN HAAG – Minister Opstelten wil de huidige voetbalwet verder aanscherpen, zodat fans die over de schreef gaan zwaarder gestraft kunnen worden. Onderzoek wijst echter uit dat geweld rond het veld nauwelijks meer plaats vindt.

Burgemeesters kunnen straks een langdurig gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod opleggen aan voetbalsupporters die voor het eerst worden betrapt op ernstige verstoring van de openbare orde. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat voor advies naar verschillende instanties is gestuurd, zoals het openbaar ministerie en de Raad voor de rechtspraak.

Nu kunnen burgemeesters een first offender, ook als deze zich ernstig heeft misgedragen, slechts één of twee voetbalwedstrijden uit de omgeving van het voetbalstadion weren, zonder dat zij daarbij een meldplicht kunnen opleggen. Dit maakt het volgens Opstelten lastig de voetbaloverlast en de schade die daarvan het gevolg kan zijn te voorkomen en te beëindigen. Daarom krijgen burgemeesters meer ruimte first offenders aan te pakken.

Ook krijgen burgemeesters de mogelijkheid een stadionverbod van de KNVB of een voetbalclub te ‘versterken’ met een meldplicht of een gebiedsverbod. Er moet daarbij wel sprake zijn van ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde. Dat kan het geval zijn als een voetbalfan op de tribune heeft gevochten of vuurwerk heeft gegooid naar een vak met supporters van de tegenpartij.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen kunnen burgemeesters ook een gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod opleggen voor de duur van 90 verschillende dagen, verspreid binnen één jaar. Afhankelijk van de gekozen variant kan het gaan om enkele tijdstippen op een dag, of een aantal aaneengesloten uren per dag. Daarnaast verlengt de bewindsman de vrijheidsbeperkende maatregel die rechters kunnen opleggen van twee naar maximaal vijf jaar.

De vergaande repressieve plannen van Opstelten staan haaks op de uitkomst van het onlangs verschenen rapport van het Auditteam Voetbal en Veiligheid dat in opdracht van de overheid heeft onderzocht hoe het daadwerkelijk gesteld is met het geweld rond de voetbalvelden. Volgens de onderzoekers is de veiligheid in de stadions de afgelopen jaren sterk verbeterd, grote incidenten zijn zeldzaam. Kortom, het wetsvoorstel kan worden doorverwezen naar de prullenbak.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jack
11 jaren geleden

Ernstige vrees voor verstoring…..roep op facebook alleen het woord “feest” en ze worden helemaal gek van vrees, want voor ambtenaren is niks zo erg als een feest, ze draaien dan echt helemaal door….mja wat wil je met zo een doorgedraaide minister die de hele boel Opstelten zet.