28

LONDEN – Volgens actiegroep PeTA hebben zo’n 5.000 postduiven september vorig jaar het leven gelaten tijdens een prestigieuze wedstrijd over het Kanaal.

De Britse organisatie The National Flying Club organiseert vanuit Noord-Frankrijk, maar ook vanuit Barcelona in Spanje, postduivenwedstrijden waar prijzengeld aan verbonden is. Voor elke wedstrijd worden er vanuit Engeland duizenden postduiven met een trailer vervoerd naar de locaties waar de vogels worden losgelaten. In de praktijk blijken duiven prima te functioneren boven land, maar boven zee is een ander verhaal.

Volgens de dierenrechtenorganisatie PeTA komen er jaarlijks duizenden postduiven om die vanuit Spanje of Frankrijk het Kanaal oversteken richting Groot-Brittannië. Voornamelijk vanwege de wind boven zee, waardoor duiven vlak boven de golven gaan vliegen waarna ze verzwolgen worden. Zo zouden er van de 5.560 duiven die op 1 september vorig jaar losgelaten werden in de Franse plaats Fougères slechts 622 aan zijn gekomen op de plaats van bestemming.

“Als iemand aan duivenwedstrijden denkt, ontstaat er een beeld van een vriendelijke oude man met hokken in zijn tuin, maar The National Flying Club houdt een cultuur in stand van opzettelijke wreedheid tegen vogels”, zegt onderdirecteur Mimi Bekhechi van de PeTA UK Foundation. “Net als andere vormen van dierenuitbuiting wordt de duivensport gedreven door geld en hebzucht wat resulteert in een vroege dood voor miljoenen vogels.”

Saillant detail is dat de Britse koningin Elizabeth, beschermvrouw van de Royal Pigeon Racing Association, deelneemt aan de wedstrijden van de The National Flying Club. In Sandringham Estate houdt zij er een duiventil met ongeveer 250 vogels op na. PeTA heeft haar schriftelijk verzocht om de postduiven niet langer deel te laten nemen aan de ‘Graveyard Races’, zoals de wedstrijden vanuit Frankrijk en Spanje in kringen van postduivenbezitters worden genoemd.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties