29

AMSTERDAM – Volgens gegevens uit een schaduwboekhouding blijkt dat de bemanning van een vistrawler van Parlevliet & Van der Plas vorig jaar voor ruim anderhalf miljoen kilo dode haring in zee terug heeft gegooid.

Greenpeace heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangifte gedaan tegen het visserijbedrijf uit Valkenburg. Het betreft vis die Parlevliet loosde nadat de bemanning betere haring tegenkwam. Volgens Greenpeace wordt dergelijk handelen niet alleen verboden door de EU maar is hier bovendien sprake van natuurvernietiging. “Wij willen dat de NVWA deze fraudezaak tot de bodem uitzoekt”, aldus Pavel Klinckhamers van Greenpeace.

Parlevliet & Van der Plas moet voor de inspectiediensten documenten aanleveren waarin de hoeveelheden gevangen vis staan vermeld. Greenpeace heeft van de Duitse oud-stuurman Mehmecke van de supertrawler Jan Maria echter een schaduwboekhouding overhandigd gekregen waaruit blijkt dat op grote schaal de hand wordt gelicht met die cijfers. Op sommige dagen vermeldt de schaduwboekhouding 100.000 kilo vis méér dan de officiële administratie.

De Jan Maria is een supertrawler van een dochtermaatschappij van Parlevliet & Van der Plas die vaart onder Duitse vlag. De oud-stuurman heeft zelf ook aangifte gedaan bij de Duitse Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE). “Aan de ene kant van de wereld hebben mensen te kampen met een voedselcrisis, terwijl hier grote hoeveelheden goede vis weggesmeten worden. Dat mogen we niet accepteren”, aldus Mehmecke.

Greenpeace voert reeds geruime tijd campagne tegen grootschalige visserij op zee. Zo belette de milieuorganisatie de supertrawler Margiris in juni 2012 een week lang de haven van IJmuiden te verlaten voor de reis naar Australië. Ook bij aankomst in de Zuid-Australische havenplaats Port Lincoln kon de Margiris rekenen op een ontvangstcomité van de milieuactivisten. September vorig jaar gaf de Australische regering een vangstverbod van twee jaar af aan de Katwijkse supertrawler Abel Tasman.

Overbevissing is volgens Greenpeace een enorm probleem. Inmiddels is 80 procent van de visbestanden bijna verdwenen of danig in verval. Voor tonijn, kabeljauw, zwaardvis en haai en voor de Europese wateren lopen de cijfers zelfs op tot 90 procent. “Industriële vissersvloten uit China, Korea, Taiwan, Japan, de VS en de EU (waaronder Nederland) hebben hebben met hun supertrawlers hun eigen visgronden extreem uitgedund en vrijwel vernietigd”, aldus de milieuorganisatie.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties