32

GRONINGEN – De PvdD in de stad Groningen wil een verbod op de uitrol van een nieuw stedelijk wifi-netwerk bewerkstelligen via een gemeentelijke verordening. De straling zou schade toebrengen aan mens en milieu.

De PvdD heeft het college van burgemeester en wethouders van Groningen dan ook verzocht de komst van een nieuw stedelijk wifi-netwerk te verbieden. De groene partij wil dat B&W het voorzorgsprincipe toepast op grond van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad van de gemeente Groningen betreffende de vermeende risico’s van straling.

Daarnaast wenst de PvdD openbaarheid omtrent de hoogte van het stralingsniveau van het toekomstige wifi-netwerk. De partij vreest dat de elektromagnetische straling van wifi schadelijk is voor bomen, planten en mogelijk ook voor de mens. De Wageningen Universiteit doet daar nog onderzoek naar, nadat een een onderzoek naar zieke bomen in Alphen aan den Rijn in 2010 onvoldoende informatie opleverde. Zeer recent is in Zwitserland elektrogevoeligheid officieel als ziekte erkend.

Voor de toepassing van wifi wordt gebruik gemaakt van een vergunningsvrije ongereguleerde frequentie, maar de PvdD wijst op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarin staat dat het verboden is om openbaar groen schade toe te brengen. Door het op de APV te gooien denkt de partij toch een manier te hebben om de voorlopige komst van een wifi-netwerk in de Groningse binnenstad door Bullseye WiFi te blokkeren. De PvdD wil van het college van B&W ook weten hoeveel Groningers er volgens de GGD lijden aan overgevoeligheid voor elektromagnetische straling.

Begin deze maand maakte Bullseye WiFi bekend in de tweede helft van dit jaar aan aanvang te maken met de uitrol van een gratis wifi-netwerk in 37 Nederlandse stadscentra. Het bedrijf zegt dat Nederland hiermee het eerste land is in Europa dat al zijn grote steden met wifi verbindt. Gebruikers hoeven volgens Bullseye WiFi alleen in te stemmen met de voorwaarden voor gratis en onbeperkt wifi waarmee onder meer anoniem kan worden gesurft en gestreamd.

De Belgische minister van Volksgezondheid stelde onlangs een gsm-verbod voor kinderen voor vanwege de angst voor straling. De Raad van Europa nam eerder een resolutie aan waarin wordt opgeroepen draadloos internet en mobiele telefonie te verbannen uit klaslokalen. Het Franse parlement heeft onlangs wifi in de klas verboden. In 2011 meldde de Gezondheidsraad dat draadloos internet en mobiele telefonie geen nadelige effecten op de hersenfunctie van kinderen hebben, maar dat effecten op de langere termijn nog niet te meten zijn.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
WiFi Versterker
11 jaren geleden

Angst voor stralingen lijkt me echt een krom argument. Mobiele telefoon is ook zoveel mis mee en geen haan die daar om kraait.
vreemde zaak maar dat is mijn mening.
http://www.wifiversterker.com