33

BARCELONA – De economische crisis heeft de Catalanen overtuigd van de noodzaak van onafhankelijkheid. De Assemblea Nacional Catalana hoopt dit najaar de grootste menselijke keten ooit te vormen.

Door de economische crisis en corruptieschandalen stemt het idee van een onafhankelijk Catalonië steeds meer Catalanen optimistisch. De regio in het noordoosten van Spanje is van groot economisch belang voor het land maar heeft tegelijk een eigen nationaliteitsgevoel, een eigen cultuur en taal. “De crisis heeft het ongenoegen doen toenemen”, aldus de Catalaanse filosoof en politiek analist Josep Ramoneda.

Januari j.l. nam het Catalaanse parlement een soevereiniteitsverklaring aan welke de deur opent voor een referendum over onafhankelijkheid. Een datum daarvoor staat nog niet vast. Volgens een recente peiling van het Catalaanse nieuwsagentschap ACN zou inmiddels 54,7 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid stemmen.

De centrale regering in Madrid, onder leiding van Mariano Rajoy, vecht de Catalaanse verklaring aan via het Grondwettelijk Hof. Dat doet de komende maanden een uitspraak. “Veel burgers willen zich uitspreken voor onafhankelijkheid, maar de motieven lopen uiteen”, zegt Ramoneda. “Er zijn er die onafhankelijkheid willen vanuit economische overwegingen, uit overtuiging, wegens de crisis, of omdat het in is.”

Volgens de laatste officiële cijfers zal de werkloosheid in Spanje dit jaar oplopen tot 27 miljoen, wat gelijk staat met 6,5 miljoen werklozen. In 2012 vonden als gevolg van niet betaalde hypotheken ruim 100.000 huisuitzettingen plaats. Dit had een impact die nooit eerder was vertoond, heel wat mensen pleegden zelfmoord. Tegelijk lopen er meer dan 300 corruptieonderzoeken tegen functionarissen en andere publieke personen, waaronder de schoonzoon van koning Juan Carlos, Iñaki Urdangarin.

“Catalonië voelt zich budgettair slecht behandeld: het draagt 8 procent bij aan het jaarlijkse bruto binnenlands product. Men spreekt hier dan ook van budgettaire plundering”, zegt analist Ferrán Requejo, docent politieke wetenschappen aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona. Barcelona en Madrid blijven ondertussen tot elkaar veroordeeld. Ondanks de controverse rond het referendum heeft de Catalaanse regering de dialoog heropend.

Het onafhankelijkheidsstreven wordt mede gevoed door de inbreng van de Assemblea Nacional Catalana (ANC), die bijeenkomsten organiseert en ook achter het succes van de manifestatie van 11 september 2012 zat waarbij 1,5 miljoen Catalanen de straat op kwamen. Dit jaar hoopt de ANC op de Catalaanse feestdag van 11 september de grootste menselijke ketting ooit te vormen.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties