01
Schotten demonstreerden zaterdag in Glasgow [klik op foto voor vergroting]
LONDEN – Door invoering van de ‘bedroom tax’ worden bewoners van sociale huurwoningen in Groot-Brittannië gekort op de huurtoeslag als ze een extra slaapkamer hebben. Het verzet is groeiende.

De bedroom tax houdt veel Britten al maandenlang bezig. De regering heeft het snode plan opgevat om financiële heffingen op te leggen aan bewoners die over een logeerkamer beschikken: 14 procent extra belasting als een huishouden één logeerkamer heeft, 25 procent bij twee. Het idee hierachter is dat de doorsnee Brit minder belasting zal gaan betalen en dat mensen met te veel kamers naar kleinere woningen zullen verhuizen.

De belastingmaatregel, die op 1 april is ingegaan (geen grap!), wordt door velen als uiterst onrechtvaardig beschouwd. Het treft voornamelijk de financieel kwetsbaarste mensen. Tegenstanders vragen zich af waarom de regering villa’s of tweede huizen niet extra belast, in plaats die van de armen. Ook voormalig minister Frank Fields is ziedend. Hij heeft huiseigenaren opgeroepen uit protest buitenramen dicht te metselen en/of binnenmuren af te breken.

Er vinden veelvuldig grootschalige acties plaats in Groot-Brittannië, die doen terugdenken aan de protestgolf tegen de poll tax van eind jaren ’80. Zo ook afgelopen zaterdag in tientallen steden in Engeland en Schotland. Op Trafalgar Square in Londen viel de opkomst enigszins tegen, maar de verwachting is dat deze zal groeien naar gelang de overheid daadwerkelijk over zal gaan tot inning van de bedroom tax.

De protesten komen voort vanuit diverse geledingen; van vakbonden, marxistisch-leninistische groeperingen, anarchisten tot kerkgemeenschappen, veelal verenigd in lokale platformen. Zondag publiceerden vier kerken gezamenlijk hun kritiek op de maatregelen. De Britse regering daarentegen stelt dat de belastingmaatregel ‘een van de aanpassingen is die het logge sociale stelsel eenvoudiger, goedkoper en eerlijker moeten maken.’ Wordt vervolgd.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jack
11 jaren geleden

En ook in het verenigd koninkrijk is de krankzinigheid bij de politici toegeslagen.
Ik blijf pleiten voor een verplichte psychologisch onderzoek voor politici voor ze een bestuursfunctie mogen gaan bekleden, en natuurlijk een jaarlijkse her keuring.
Ik vind dat eigenlijk wel normaal, in het bedrijfsleven gebeurt dat al jaren, en je mag toch weten op welke gek je gaat stemmen?