03

LEVERKUSEN – Het Duitse chemieconcern Bayer stapt naar de rechter voor een verbod op openbaarmaking van een stapel onderzoeken over de mogelijke oorzaken van bijensterfte.

Eerder dit jaar werd door nieuw wetenschappelijk onderzoek bevestigd dat bestrijdingsmiddelen die neonicotinoïde-insecticiden bevatten, waarvan imidacloprid de meest gebruikte is, schadelijk zijn voor honingbijen, wilde bijen en hommels. De afgelopen jaren is in ons land 30 procent van het bijenbestand te gronde gegaan. Bayer produceert onder andere Bayer Garden waarin neonicotinoïde-insecticiden voor komen.

Er zijn al meer dan 120 studies naar de massale bijensterfte gedaan, waarvan een kleine 30 openbaar is gemaakt. Van de resterende onderzoeken weigert het Ctgb, de instantie die in Nederland bestrijdingsmiddelen toelaat op de markt, in ongeveer 40 gevallen openbaarmaking waar de Bijenstichting om had gevraagd. Daaronder studies die volgens het Ctgb ‘mogelijk relevante gegevens’ bevatten over de giftigheid van de insecticiden voor bijen.

Het Ctgb weigert openbaarmaking door een beroep te doen op bescherming van auteursrechten en bedrijfsgeheimen. Bayer heeft de Bijenstichting overigens eerder aangeboden de geheime rapporten beschikbaar te stellen in een afgesloten ruimte, hetgeen recentelijk ook is gebeurd bij een vergelijkbaar verzoek van de stichting Natuur en Milieu. Maar de Bijenstichting vindt dat geen oplossing: de studies moeten volledig openbaar worden gemaakt.

De Bijenstichting heeft bezwaar aangetekend tegen de handelwijze van het Ctgb. Bayer daarentegen tekent beroep aan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een ultieme poging de rapporten onder de pet te houden. Naast deze rechtszaken wordt in de VS de EPA (vergelijkbaar met Ctgb) aangeklaagd voor onrechtmatig handelen. Ondanks allerlei protesten en waarschuwingen zijn ook daar de bestrijdingsmiddelen niet van de markt gehaald.

Onder druk van de lobby van de chemische industrie werd afgelopen maand binnen de EU geen overeenstemming bereikt over invoering van een tweejarig moratorium op het gebruik van landbouwgif waardoor bijen sterven. Tijdens de stemming bleek dat Groot-Brittannië, Duitsland, Hongarije en Denemarken tegen een tijdelijk verbod op het gebruik van neonicotinoïden zijn.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
AIVD
11 jaren geleden

Als de insekten verdwenen zijn, is de mens de volgende die uitsterft  Geen bijen, geen voedsel. En geld kun je niet eten!!Z2H5 

Bee Care
11 jaren geleden

De bijen sterven helemaal niet uit! Grote imkers hebben geen last van sterfte (hoe zou dat komen) en bovendien kunnen kwekers het aantal bijen jaarlijks meer dan verdubbelen, dus zelfs met 50% sterfte zou er nog geen chronische achteruitgang zijn van de bijenstand. Kwekers in de USA zijn echter zo ver gegaan met het intelen van slechts enkele eigenschappen die voor honingproductie belangrijk zijn, dat de genetische varieteit en de weerbaarheid tegen externe invloeden zodanig achteruit is gegaan dat hun bijen een lagere vitaliteit, een geringer herstellend vermogen en een grotere kans op sterfte hebben.

Jack
11 jaren geleden

Dat klopt AIVD, we zijn er inderdaad een beetje erg afhankelijk van, en een beetje erg onverantwoordelijk van Beyer om dit soort onderzoeken te blokkeren.
Schijnbaar dringt het tot Beyer niet door dat ze zonder mensheid geen omzet draaien, of is deze conclusie te hoog gegrepen voor ze?

Flip
11 jaren geleden
Flip
11 jaren geleden

Is Bee Care Bayer?
The Bayer Bee Care Program
http://beecare.bayer.com/the-bayer-beecare-program.html