the place 1

Episch verhaal over twee mannelijke generaties woonachtig in het plattelands gehucht Schenectady in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Regisseur Derek Cianfrance heeft met The Place Beyond The Pines een visie neergezet over de klassenverschillen in Amerika. Mensen die gevangen zitten in hun nederige sociale positie, een thema dat zelden voorbij komt in Amerikaanse films. Het is een lange film van bijna twee en half uur, maar dat merk je niet. Opmerkelijk is de opbouw, bestaande uit drie delen. Na het eerste uur volgt er een ruwe tijdsprong van vijftien jaar.

Cianfrance paste in zijn debuutfilm Blue Valentine, een aangrijpend huwelijksdrama, een vergelijkbare opbouw toe. Echter, de ingewikkelde verhaalstructuur met flashbacks uit die film ontbreekt in zijn nieuwste productie. The Place Beyond The Pines wordt recht toe recht aan verteld, met ook nog enkele onverwachte wendingen. Evenals in Blue Valentine speelt Ryan Gosling weer een hoofdrol. Hij vertolkt Luke, een stuntrijder op de motor in een rondreizend kermisgezelschap.

Luke komt erachter dat hij een zoon heeft verwekt bij Romina (Eva Mendes). Hoewel Romina is ingetrokken bij een andere man, wil Luke voor zijn zoon zorgen. Omdat hij niet genoeg verdient, overvalt hij bankfilialen met zijn motor. Totdat er een fatale ontmoeting volgt met politieman Avery (Bradley Cooper). Door deze ontmoeting groeit Avery uit tot een lokale held, een gegeven wat hij weet uit te buiten voor het bekleden van een politiek ambt.

the place 2

Avery, die eveneens een zoon heeft, vormt het belangrijkste personage in het tweede deel van de film. Luke en Avery zijn beiden personages met duistere kanten, en tóch willen ze enkel maar goede vaders zijn. In de langzaam sudderende climax van de film komen hun zonen tegenover elkaar te staan te midden van het brandpunt van wraak en vergelding. Ze moeten boeten voor de zonden van hun vaders.

Meer van de plot verklappen zou doodzonde zijn. Cianfrance is een regisseur die met zijn personages de diepte opzoekt en de tijd neemt om ze te verbeelden. Behalve de sublieme Gosling en Cooper bevat The Place Beyond The Pines meerdere memorabele personages, vertolkt door briljante acteurs als Ray Liotta, Harris Yulin, Bruce Greenwood en Ben Mendelsohn.

Ondanks z’n lengte leidt de film tot een hypnotiserende kijkervaring. Op indringende wijze worden de duistere aspecten van de Amerikaanse droom getoond. Op papier leest het scenario als een doorsnee misdaadverhaal, maar de onorthodoxe benadering van Cianfrance heeft geresulteerd in een indrukwekkende bespiegeling over een gemeenschap aan de rand van de beschaving.

Ulrik van Tongeren

The Place Beyond The Pines (Independent Film, 2012)

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties