11

AMSTERDAM – Militaire uitgaven hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Europese schuldencrisis en ondermijnen nog altijd de inspanningen om tot een vreedzame oplossing te komen.

Het rapport Guns, Debt and Corruption: Military spending and the EU crisis, samengesteld door Transnational Institute (TNI) en de Campagne tegen Wapenhandel (CtW), laat zien hoe militaire uitgaven jarenlang fors zijn gestegen en ondanks de crisis relatief weinig zijn gedaald, in tegenstelling tot sociale uitgaven. De totale militaire uitgaven binnen de EU bedroegen € 194 miljard in 2010, net zoveel als de gezamenlijke jaarlijkse begrotingstekorten van Griekenland, Italië en Portugal.

De onderzoekers tonen aan hoe grote wapenaankopen in crisislanden een rol spelen in de schuldencrisis. In Portugal en Griekenland werden enkele grote wapenorders onderzocht op de betaling van steekpenningen of andere fraude. Landen die nu betrokken zijn bij de kredietverlening zijn tegelijk ook de belangrijkste wapenleveranciers. Frankrijk en Duitsland blijven ondertussen onvermoeibaar wapens slijten aan de schuldenlanden, terwijl ze tegelijk verdere bezuinigingen op sociale voorzieningen eisen.

“Voor het oplossen van de crisis moet een verschuiving van militaire uitgaven naar sociale investeringen plaatsvinden”, aldus TI en CtW. Onderzoek wijst verder uit dat investeringen in onderwijs en openbaar vervoer twee keer zoveel banen opleveren als defensie-uitgaven. Het rapport bepleit verder het schrappen van schulden die gekoppeld zijn aan corrupte wapenverkopen.

“De wereldwijde militaire uitgaven waren in 2011 nog op een recordniveau van € 1.300 miljard, ondanks de economische crisis. Zelfs in Europa geven nog steeds veel landen meer uit dan tien jaar geleden. De enige bezuiniging die Europa nodig heeft is een flinke bezuiniging op defensie en de aanschaf van wapens”, aldus onderzoeker Frank Slijper

Het rapport Guns, Debt and Corruption verschijnt op de dag dat vredesactivisten wereldwijd in het kader van de Global Day of Action on Military Spending protesteren tegen hoge militaire uitgaven. Ze roepen op meer van dat verkwanselde geld te investeren in armoedebestrijding en verbetering van het milieu.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stephan B. Reisig
10 jaren geleden

Ik heb dit rapport van Frank Slijper naar alle VVD en PVDA-FB-Pagina’s gestuurd. Het bericht naar de VVD-ers luidde: “Even niet van twee tafels eten en even niet de opportunist uithangen en dit rapport even lezen: http://www.stopwapenhandel.org/sites/stopwapenhandel.org/files/EU_MilSpending_Crisis.pdf