12

HOUSTON – Na de desastreus verlopen proefboringen van Shell in het Noordpoolgebied, ziet nu ook het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips af van exploitatie.

Shell begon september vorig jaar met proefboringen in de Tsjoektsjenzee en Beaufortzee, maar zag zich al gauw genoodzaakt de twee boorplatformen terug te trekken en het programma van meer dan 4,5 miljard euro op te schorten. Een van de platformen sloeg zelfs los en liep vast op de kust. De oliegigant kondigde daarop aan dit jaar niet terug te zullen keren naar de Noordpool.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in de VS oordeelde dat Shell verschillende inbreuken op de milieuwetgeving heeft gepleegd en niet over het juiste materiaal beschikte om een potentieel olielek in te dammen. Minister Ken Salazar zei dat Shell “er een zootje van had gemaakt” en liet weten dat de oliemaatschappij de overheid en een onafhankelijk auditbureau zou moeten kunnen overtuigen voor het de operatie kan voortzetten.

De strenge reactie van de Amerikaanse overheid schrikt olieproducenten kennelijk af. Naast Shell heeft nu ook ConocoPhillips uit Amerika te kennen gegeven de Noordpool voorlopig met rust te zullen laten. Het oliebedrijf is bang dat het regelgevend kader nog ingrijpend kan veranderen en stelt daarom een miljardeninvestering uit. Eerder liet het Noorse Statoil al weten dat het zijn plannen in het gebied uitstelt van 2014 naar 2015.

Milieuorganisaties als Greenpeace verzetten zich tegen de boorplannen in het Noordpoolgebied omdat het veiligheidsrisico te groot zou zijn en een ongerepte habitat verstoord wordt. Bovendien maken de weersomstandigheden het bijzonder moeilijk om een potentieel lek te bestrijden. Een Britse parlementscommissie ijverde vorig jaar om die redenen voor een verbod op olieboringen bij de Noordpool.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties