Actie TU Delft
Actievoerders liggen voor ‘lijk’ op de campus van de TU Delft, foto Simon Vrouwe

DELFT – G4S beveiligt het universiteitsterrein van de TU Delft, terwijl het in door Israël bezet Palestijns gebied verantwoordelijk is voor de beveiliging van gevangenissen, checkpoints, nederzettingen en de muur.

Om die reden kwamen op de internationale dag voor de Palestijnse gevangenen, woensdag 17 april 2013, actievoerders bijeen op de campus van de TU Delft om de activiteiten van G4S aan de kaak te stellen. “Gezien de betrokkenheid van G4S bij Israëls illegale activiteiten ten aanzien van Palestijnen, past het de TU Delft niet met dit bedrijf samen te werken”, zegt Benji de Levie van het Nederlands Palestina Komitee.

Tijdens de actie is uitvoerig met medewerkers en studenten van de TU Delft gesproken. Een poging om in gesprek te komen met het College van Bestuur strandde op een gesloten deur. De brief met uitleg over de actie en het rapport van Who Profits over de misstanden van G4S met betrekking tot Israel en Palestina werd per post nagestuurd met het uitdrukkelijke verzoek om op korte termijn in gesprek te gaan over de TU-samenwerking met G4S.

De actie tegen G4S is de eerste van een reeks. Steeds meer bedrijven en instellingen heroverwegen de samenwerking met G4S. Het afgelopen jaar hebben onder meer Jantje Beton en de Voedselbank Utrecht de samenwerking met het beveiligingsconcern stopgezet. Ook de universiteit van Oslo en de gemeente Kopenhagen hebben de samenwerking beëindigd na een intensieve campagne van Palestijnse mensenrechtenactivisten.

G4S beveiligt niet alleen gevangenissen in Israël, het levert tevens diensten aan de Israëlische Gevangenis Autoriteit bij de gevangenhouding van Palestijnse gedetineerden. Een van hen is Samer Issawi, op 29 juli 2012 in hongerstaking gegaan en inmiddels op sterven na dood. Hij is één van de vele gevangenen die wordt vastgehouden onder administratieve detentie: een beleid van Israël om Palestijnen voor onbepaalde tijd en zonder vorm van proces vast te kunnen houden op basis van ‘geheime informatie’.

Er worden momenteel minstens 200 Palestijnen, waaronder tientallen kinderen, vastgehouden in Israëlische administratieve detentie. In totaal houdt Israël nu ruim 4.000 Palestijnen gevangen, sinds 1967 ruim 750.000. Tegen G4S loopt een internationale campagne voor boycot, desinvestering en sancties (BDS). Doel ervan is de medeplichtigheid van het bedrijf aan de Israëlische apartheids- en bezettingspolitiek onder de aandacht te brengen.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Likoed Nederland
11 jaren geleden

Wat een slechte informatie, Issawi is veroordeelt voor terrorisme, kan iedereen nazien op Wikipedia.
Dit is wel tekenend voor het feit hoe anti-Israel activisten zich van schaamteloze leugens bedienen.

Johannes
11 jaren geleden

Denk ook aan de mensen die daar werken voor G4S. Zij hebben geen enkele binding met wat G4S doet in Israel. Dit zijn gewoon Nederlandse mensen die geld verdienen om hun gezin te onderhouden. Moeten die nu op straat komen te staan voor deze hypocriete acties. Walgelijk!! 

Anoniem
11 jaren geleden

Gut, daar hebben we meneer Likoed Nederland ook weer. Gewoon een los mannetje die doet alsof hij een partij vertegenwoordigd… Samer Issawi werd verdacht van terrorisme, niet schuldig aan… Werd vervolgens vrijgelaten bij een gevangenen ruil, en vervolgens weer opgepakt! Zo betrouwbaar is Israël! 
En het argument van Johannes werd ook al gebruikt ten tijde van de boycot van Afrika… Ja, zo werken die dingen. Soms het je een kromme stok nodig om een rechte slag te slaan… 

Likoed Nederland
11 jaren geleden

Issawi is veroordeeld voor poging tot moord, zoals dus iedereen op Wikipedia kan nalezen.
Maar er zijn blijkbaar mensen die zich beijveren voor het vrijlaten van jodenmoordenaars.
 

Simon Vrouwe
11 jaren geleden

Die Palestinenser sind nicht schuldig! Verbreitet die Wahrheit!

Simon Vrouwe
11 jaren geleden

 
 
Druk TU op G4S kan Israël veranderen’
De TU Delft kan een sterk signaal afgeven aan G4S door het beveiligingsbedrijf ‘zwaar te wijzen op de moeite die de universiteit heeft’ met het werk dat G4S doet in Israël. “Gaat de universiteit een stap verder en zegt ze de samenwerking met G4S op, dan zou ik dat toejuichen.” Dat zegt de vooraanstaande mensenrechtenadvocate en hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit Leiden Liesbeth Zegveld.
 
http://www.delta.tudelft.nl/artikel/-druk-tu-op-g4s-kan-isra-l-veranderen/26601

Felix
11 jaren geleden

Kein frieden mit den feinden Israels!