19

ZUTPHEN – De man die op Prinsjesdag 2010 een kaarsjeshouder naar de Gouden Koets gooide, en daarvoor bijna twee jaar in voorarrest verbleef, zit opnieuw vast.

Op verzoek van de Nederlandse justitie, die een Europees arrestatiebevel voor Erwin L. had uitgevaardigd, werd de man half februari in Duitsland gearresteerd omdat hij zich zou hebben schuldig gemaakt aan stalking. Sindsdien werd hij gevangen gehouden in Münster. Afgelopen woensdag werd hij overgedragen aan Nederland. Vrijdag besloot de rechter-commissaris in Zutphen dat L. ook de komende twee weken vast blijft zitten, niet geheel toevallig tot na 30 april.

Wie Erwin L. zou hebben belaagd, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. In januari is aangifte gedaan tegen L., die zijn slachtoffer gedurende meerdere periodes zou hebben gestalkt. De politie heeft hem geprobeerd aan te houden, maar L. vluchtte naar Duitsland. Zijn advocaat gedurende z’n detentie in Münster, George Menick, beweerde eerder ervan overtuigd te zijn dat zijn cliënt is vastgezet om hem uit Amsterdam weg te houden als op 30 april de troonswisseling plaatsvindt.

Erwin’s huidige advocaat, Michiel Pestman, heeft van de officier van justitie zwijgplicht opgelegd gekregen. “Ik ben gemuilkorfd, terwijl het Openbaar Ministerie wel informatie geeft over de zaak”, zegt hij. Pestman bracht vrijdag het nieuws naar buiten dat Erwin L. in beperking vastzit, hetgeen betekent dat hij weinig of geen contact met de buitenwereld mag hebben. “Het OM had zélf helemaal niet bekend hoeven maken dat mijn cliënt is opgepakt. Alsof ze de pers bij alle verdachten van stalking op de hoogte stellen.”

L. kreeg voor het gooien van een waxinelichthouder naar de Gouden Koets in februari in hoger beroep een celstraf van vijf maanden, met aftrek van de tijd dat hij in voorarrest zat. Omdat hij in totaal bijna twee jaar heeft vastgezeten, bleef hij op vrije voeten. Het gerechtshof in Den Haag achtte bewezen dat L. de koets heeft belaagd. Hij zou zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan belediging van de koningin, prins Willem-Alexander en diens echtgenote. Ook heeft hij de koets beschadigd.

Deze week werd ook bekend dat een speciaal politieteam een databank heeft ingesteld met gegevens van zo’n 100 personen die mogelijk een bedreiging vormen voor het koningshuis. Het worden ‘gekkies’ genoemd. Volgens hoogleraar forensische psychologie en victimologie Stefan Bogaerts, die onderzoek deed naar deze doelgroep, gaat het vooral om eenzame mannen die een psychiatrische stoornis zouden hebben en eerder met justitie in aanraking zijn geweest. Rond de troonswisseling en op 4 en 5 mei zouden deze personen extra in de gaten worden gehouden.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Teeuwen
10 jaren geleden

Zo hoort het: KLASSEJUSTITIE !

Jack
10 jaren geleden

De enigste die gestalked wordt is Erwin Lensink….door het OM wel te verstaan.

wim hohage
10 jaren geleden

Het Is Duidelijk Dat We In Een Dictatuur Leven. zo Ging Het Ook Tijdens Wo II DIE IK HEB MEEGEMAAKT?