willem niet

AMSTERDAM – Het Nieuw Republikeins Genootschap wil op 30 april demonstreren op de Dam. De tegenstanders van de monarchie vinden het absurd dat nog steeds niet duidelijk is wat wel en niet mag tijdens de troonswisseling.

De republikeinen zijn van zins om tijdens de troonswisseling op de Dam een groot kritisch spandoek op te laten aan witte ballonnen. Dit gegeven heeft het NRG tot tweemaal toe via email kenbaar gemaakt aan burgemeester Van der Laan die verantwoordelijk is voor de openbare veiligheid gedurende de festiviteiten. Vooralsnog is het verzoek om toestemming onbeantwoord gebleven, tot teleurstelling van het NRG.

In een eerder stadium heeft de gemeente Amsterdam zes locaties aangewezen waar mag worden gedemonstreerd. Drie daarvan, het Waterlooplein, het Spui en het Frederiksplein, zijn gesitueerd in het centrum. Daarvan ligt het Spui nog het dichtst bij de Dam. Een vierde locatie, het Frederik Hendrikplantsoen in Oud West, ligt dicht tegen de binnenstad aan. De laatste twee locaties zijn in de buurt van de ‘koningsvaart’: het Azartplein op het Java-eiland en het IJ-plein in stadsdeel Noord.

Het NRG vindt deze zes locaties te beperkend. “Willem-Alexander heeft zelf gezegd geen moeite te hebben met demonstraties tegen de monarchie. Het moet dus geen probleem zijn om in een wit T-shirt met de tekst ‘Ik Willem Niet’, met een witte ballon op de Dam rond te lopen en met witte zakdoeken te zwaaien naar de koning”, aldus de republikeinen. Tegenstanders van de monarchie worden opgeroepen zich op 30 april in het wit te hullen, witte ballonnen te dragen en witte lakens uit de ramen te hangen.

De republikeinen zijn niet van plan om het inhuldigingsfeest in de war te schoppen. “We willen niet protesteren, maar discussiëren”, aldus voorzitter Anjo Clement. Op het ‘Witte’ Waterlooplein zullen die dag vanaf 12 uur op een manifestatie diverse sprekers aanwezig zijn en wordt een prima alternatief voor het inmiddels ingetrokken koningslied gezongen: het Ik Willem Niet-lied. Naast het NRG nemen ook Pro Republica en Het Is 2013 deel aan de openbare bijeenkomst.

Ruim 18.000 personen hebben inmiddels een petitie ondertekend voor een burgerinitiatief waarmee het NRG hoopt te bewerkstelligen dat de Tweede Kamer debatteert over het topsalaris van de koning. Voor het Kamerdebat zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig. Willem-Alexander krijgt binnenkort € 5,1 miljoen per jaar, waarvan ongeveer € 4,3 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materieelkosten. Hij verdient daarmee € 825.000 euro per jaar belastingvrij.

De republikeinen vinden een salaris vergelijkbaar met de balkenendenorm, 150.000 euro netto, voldoende. Ze gaan ervan uit dat Kamerleden ‘het gevoel onder de bevolking goed aanvoelen’ en daarom tot een salarisverlaging zullen besluiten. Overigens zou het onderwerp al op de agenda staan van de Tweede Kamer. Saillant detail: miljardair Beatrix krijgt per 1 mei de beschikking over een vorstelijk pensioen, zo’n 1.4 miljoen belastingvrij

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties