23

BANDUNG – Een fabriek in West-Java waar kleding wordt geproduceerd voor het modeconcern Gap, loost chemicaliën in de rivier Citarum. Dat blijkt uit onderzoek van de milieuorganisatie Greenpeace.

Voor de productie van kleding maakt Gap in West-Java gebruik van de PT Gistex Group. Deze fabriek dumpt gifstoffen na gebruik direct via pijpleidingen in de rivier Citarum, die bekend staat als de smerigste rivier van de wereld. Aan de oevers wonen 15 miljoen, terwijl 25 miljoen mensen afhankelijk zijn van het drinkwater. De giftige stoffen die PT Gistex loost, zijn onder meer nonylfenol en tributylfosfaat.

Uit het onderzoek blijkt dat de textielindustrie één van de grootste watervervuilers is van West-Java. Greenpeace heeft tijdens het nemen van monsters bij pijpleidingen zelfs afvalwater aangetroffen met een pH-waarde van 14. Zulke hoge waardes kunnen leiden tot brandwonden op de blote huid. Toch hoeft de sector van de overheid geen enkel inzicht te geven in de stoffen die worden gebruikt en geloosd. Er zijn ook geen wetten die het dumpen van chemicaliën in de rivieren verbieden.

Het bleken van kleding is zeer schadelijk voor de natuur en toch maken veel modemerken hun handen hier aan vuil. Voor het bleken van één jeans is wel 7.000 liter water nodig. Het blekingsproces levert zo een tien kilo CO2 uitstoot op volgens het voorlichtingsbureau Milieu Centraal. Het behandelen van textiel is goed voor zo’n 17 tot 20 procent van de industriële watervervuiling.

Gap is niet het enige internationale modeconcern dat in opspraak is vanwege het dumpen van chemicaliën. Ook Marks & Spencer, Zara, Levi’s, Esprit en G-Star maken zich hier aan schuldig. Greenpeace maakt zich sterk voor schoon water overal ter wereld. Sinds de milieuorganisatie in 2011 een internationale campagne startte hebben 17 kledingmerken, waaronder C&A, Zara, G-Star, Levi’s en Esprit toegezegd uiterlijk in 2020 te zijn gestopt met het lozen van giftige stoffen.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties