26

AMSTERDAM – Tegenstanders van de monarchie mogen op 30 april op de Dam protesteren, mits dit niet in groepsverband gebeurt. Dat heeft burgemeester Van der Laan vandaag toegezegd.

Op aandrang van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) vond vandaag op het stadhuis een gesprek plaats met de burgemeester. Het NRG wilde weten of het mogelijk is om komende dinsdag tijdens de balkonscène te demonstreren tegen het koningshuis. Dat kan uiteraard in dit land, zo liet Van der Laan weten, maar dan wel als individuen die zich verspreid in de menigte ophouden.

Eenlingen mogen op de Dam protestborden dragen en leuzen roepen. Of het toegestaan is voor het laatste de megafoon te hanteren, is onduidelijk. Het NRG heeft als dresscode voor 30 april de kleur wit aanbevolen, zoals witte t-shirts met antimonarchistische symbolen, witte ballonnen en het wegwuiven van de koning middels witte zakdoekjes. Beledigende en kwetsende teksten worden echter niet toegestaan.

Demonstraties in groepsverband zijn die dag verboden. Hiertoe wordt in de regel een noodverordening voor afgekondigd. De mensen achter de oproep voor ‘een massale demonstratie’ maken hoogstwaarschijnlijk dan ook geen kans om zich vanaf het Waterlooplein de binnenstad in te begeven. Op het Waterlooplein zelf mag op 30 april overigens wél gedemonstreerd worden. De locatie maakt onderdeel uit van zes door de gemeente aangewezen demonstratieplekken.

Onder het motto ‘Weg met de monarchie’ houden het NRGPro Republica en Het is 2013 vanaf 12.00 uur op het Waterlooplein een manifestatie met poëzie, muziek en korte toespraken. Het luchtruim boven Amsterdam is maandag, dinsdag en woensdag gesloten voor het burgerluchtvaartverkeer. De afsluiting geldt niet alleen voor ‘gewone’ luchtvaartuigen maar ook voor lichte onbemande vliegtuigjes (drones).

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Amalia van de hockey club
11 jaren geleden

PRUTSERS

Flipper (Highly Skilled & Nyenrode Crackin' )
11 jaren geleden

Voorspelling des Dolfijn: Deze dag zal rustiger verlopen dan in 1980

Jan
11 jaren geleden

Dus we kunnen ook Drones verwachten?
 
 

Kraker Vader
11 jaren geleden

Kansloze kinderen van me,
Hoop dat er zo’n lutser als jijzelf in een wit shirtje op de dam naast me komt staan.
Zo’n uitvretende, kansloze, luie geldtrekker, net zoals jij.
Ik zal ongevraagd ouderwetse Amsterdamse muilpeertjes uitdelen. Ik heb een hele mand vol, welke ongewassen krakert wil er een? 

erik
11 jaren geleden
Antwoord aan  Kraker Vader

Fijn dat u iemand anders zijn mening zo respecteerd Meneer kraker vader 🙂 en geen eigen agressieve rechter speelt. Ik denk dat u op deze wijze heel veel goeds berijkt in deze wereld. NOT. Beheers uw agressieve emoties aub, en gedraagt ook u zich volwassen. (u is toch vader??) Leven en Laten Leven.
 

Jack
11 jaren geleden

In NL ben je altijd een individu, met een gekke koeie ziekte nummer die alleen het individu toebehoord.
Ik zie het probleem niet.
Ik vind dit trouwens ook een aanstichting van een slagveld, je weet hoe republikeinen zijn….als er oorlog gevoerd kan worden dan zullen ze het niet laten ook al is het middels leugens. Ik zie het dus wel gebeuren dat repunlikeinen met elkaar op de vuist gaan om elkaar van zig af te trappen

[…] arrestatie zet burgemeester Eberhard van der Laan te kijk. Afgelopen week beloofde hij in een gesprek met het NRG dat individuen die zich verspreid in de menigte ophielden mochten protesteren tijdens de […]

[…] Dam samen met activiste Joanna van der Hoek door de politie gearresteerd en vastgezet. Ondanks de afspraak met burgemeester Van der Laan dat demonstreren tegen de monarchie was toegestaan. Op de arrestatie kwam kritiek en excuus door […]