30

AMSTERDAM – Een pro-Palestijnse organisatie roept kroonprins Willem-Alexander op zijn naam niet aan een door het Joods Nationaal Fonds uitgevoerd waterproject in de Negev-woestijn in Israël te verbinden.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander wordt een door het Joods Nationaal Fonds (JNF) uitgevoerd waterproject in de Israëlische Negev-woestijn naar hem vernoemd. Volgens het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) speelt het JNF echter een belangrijke rol bij de onteigening van de Palestijnen en bij het in in stand houden van de rechtsongelijkheid tussen de Palestijnse en joodse inwoners van Israël.

‘Nederlandse burgers verwachten dat hun koning respect toont voor de kernwaarden die in de Grondwet van het koninkrijk zijn vastgelegd. Het beginsel van non-discriminatie, zoals dat in het artikel 1 van deze Grondwet vermeld staat, is cruciaal voor de Nederlandse waarden’, aldus Benji de Levie van docP in een brief gericht aan de aanstaande koning. De organisatie vertrouwt erop dat Willem-Alexander het besluit om zijn naam aan het waterproject te verbinden, zal heroverwegen.

Het zionistische Joods Nationaal Fonds werd opgericht in 1901 met als voornaamste doel grond te kopen, te pachten of te ruilen, of in pacht te ontvangen of anderszins te verkrijgen in Palestina en de omliggende gebieden met als doel joden op deze gronden te vestigen. Na de oorlog en de oprichting van Israël in 1948 nam het JNF de controle over van het grootste deel van het land dat in beslag genomen was van de Palestijnen.

Volgens de Israëlische historicus Ilan Pappe heeft het JNF 13 procent van het land in bezit terwijl het via zijn invloedrijke positie in de Israel Lands Authority de zeggenschap heeft over meer dan 93 procent van alle grond in Israël. Volgens het JNF-statuut en de ‘Basiswet: Land van Israël’ mag het JNF grond alleen uitwisselen met en leasen aan joodse rechtspersonen, aan de staat en aan de door de regering gecontroleerde Ontwikkelingsautoriteit. Palestijnse inwoners van Israël worden hiervan uitgesloten.

Discriminatie door het JNF van 1,5 miljoen Palestijnse burgers van Israël wordt bekritiseerd door verschillende VN-organen. In 2007 drong het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie er bij Israël op aan om ervoor te zorgen dat het JNF gehouden is aan het beginsel van non-discriminatie bij de uitoefening van zijn functies. ‘Het is daarom niet passend dat onze toekomstige koning een geschenk van deze organisatie aanvaardt’, aldus het docP.

Namens de SP heeft Kamerlid Harry van Bommel over deze kwestie schriftelijke vragen ingediend bij de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. De politicus, die zeer begaan is met het lot van de onderdrukte Palestijnen, wil onder meer weten of Willem-Alexander daadwerkelijk zelf zijn naam aan het waterproject van het JNF verbonden heeft, en wat ze vinden van het feit dat het JNF betrokken is bij onteigening van grond van Palestijnen en de niet-joodse bevolking van Israël discrimineert.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Harry Sleijster -www.vergadering.nu
11 jaren geleden

Fantastisch dat Willem Alexander zich inzet om zijn kennis in te zetten. Dit heeft niets met discriminatie te maken. Pro-Palestijns lijkt vooral te betekenen: anti-Israel. Waar het ook om gaat. Bomen laten groeien in de woestijn zou palestijnen discrimineren. Wat een onzin. En Harry van Bommel is wel zo dom zich voor dat karretje te laten spannen.

jeroen
11 jaren geleden

Erg opvallend dat je nooit iets hoort over illegale palestijnse nederzettingen , terwijl juist palestijnen worden opgeroepen om in zone c gebieden bouwprojecten te starten. Ook dit artikel is dus pure pro-palestijnen propaganda ! Slechtste vorm van journalistiek , weinig objectief !

Likoed Nederland
11 jaren geleden

Symbolich voor het conflict: waar de Joden het land willen opbouwen, willen de Arabieren het afbreken. Uit jaloezie omdat ze zelf niets klaar spelen.
 

jose
11 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

Likoed, in een week tijd zijn gvd  2000 bomen door kolonisten en het leger vernietigd, wie bouwt er wat op, wie vernietigd hier iets. Haat kunt uw partij zaaien , leugens en bedrog komen altijd uit, ook voor u.

mammeloe
11 jaren geleden

na de eerste wereldoorlog kwam het land vrij voor de joden, na de 2de wereldoorlog kwamen de joden vrij voor het land.

HB
11 jaren geleden

1+1=2 Negev hoort tot Israel. Wie de waarheid betwist, plaats zich buiten de werkelijkheid.

Bolknak
11 jaren geleden

Welke werkelijkheid?
 

Anoniem
11 jaren geleden

Bs’d
 
Harry Bommel?  Dat was toch die knakker die meeliep in die demonstratie waarin geroepen werd: “Hamas, hamas, de joden aan het gas!”?