32

DEN HAAG – Vertegenwoordigers van 150 uitgeprocedeerde asielzoekers hebben donderdag een brief afgeleverd bij Paleis Noordeinde. Daarin verzoeken zij de koningin in Nederland te mogen blijven.

Terwijl er met man en macht wordt gewerkt aan een veilige en onvergetelijke kroningsdag in Amsterdam, verblijven in de hoofdstad meer dan honderd uitgeprocedeerde asielzoekers onder onveilige en inhumane omstandigheden in een tijdelijke schuilkerk, beter bekend als de Vluchtkerk. In Den haag verblijven zo’n vijftig mensen onder vergelijkbare omstandigheden.

Om tal van redenen kunnen deze 150 mensen niet terug naar hun land van herkomst, maar zijn in Nederland niet langer welkom. Vandaar dat men een verzoek tot collectieve amnestie, opgesteld door Stichting Vluchtelingen van de Straat, heeft ingediend bij de koningin. De brief werd, begeleid met een bos oranje bloemen, bij het hek van Paleis Noordeinde overhandigd aan een marechausseeër.

‘Wij dromen van een normaal leven in een land waar de mensenrechten zijn gewaarborgd. Daarom willen wij graag uw trouwe burger worden’, schrijven de vluchtelingen aan Beatrix. Stichting Vluchtelingen van de Straat wijst de koningin op haar uitnodigingen tot een humanitaire opstelling van alle geledingen in het Nederlandse volk, die zij met regelmaat in haar kerstboodschappen deed.

De koningin heeft als enige in Nederland de mogelijkheid amnestie te verlenen aan haar onderdanen, aan wie in het verleden straffen werden opgelegd wegens het begaan van misdrijven. Dit zou een uniek gebaar zijn, aangezien de straf voor hun illegaliteit nog niet aan de vluchtelingen is opgelegd. Beatrix verleende in haar 33-jarige regeerperiode nooit eerder amnestie, koningin Juliana en Wilhelmina deden dat wel.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties