39

AMSTERDAM – De aanhouding van twee vreedzame betogers tegen de monarchie heeft naar alle waarschijnlijkheid op verzoek van de aftredende koningin plaats gevonden.

Op beelden van de staatsomroep is duidelijk te zien dat een veiligheidsagent van de DKDB, de dienst die zorgt voor de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis, deelneemt aan de verwijdering van de demonstranten. Het gaat om de man in het grijze pak, die op een gegeven moment een protestbord van een van de aangehouden betogers van achteren naar beneden trekt.

Het heeft er dan ook alle schijn van dat de agenten van de Amsterdamse politie tot hun onrechtmatige daad, ze hebben het recht op demonstreren met voeten getreden, zijn overgegaan op aandrang van de DKDB, die handelt in opdracht van het ministerie van Justitie. De kans is groot dat de aanhoudingen het directe gevolg zijn geweest van een opdracht vanuit koninklijke huize.

Het is algemeen bekend dat sinds het aantreden van Beatrix honderden tegenstanders van de monarchie preventief zijn aangehouden bij belangrijke openbare feestelijke aangelegenheden waarbij veel pers aanwezig is. De aanhoudingen van vandaag zullen bij burgemeester Van der Laan, die eerder had toegezegd dat hij vreedzame protestgeluiden van eenlingen op de Dam zou toelaten vanwege het recht op demonstreren, tot een wrange bijsmaak hebben geleid.

De twee arrestanten werden na aanhouding in een politiebusje gezet die 150 meter in z’n achteruit het Damrak opreed. Vervolgens werd het duo overgeplaatst in een ander busje waarna ze een uur lang door de stad zijn gereden. Kennelijk wist de politie niet goed wat ze met de arrestanten aan moesten. Uiteindelijk belandden ze in een politiecel, waarna Jan Swaan van het ‘vredesteam’ van de Amsterdamse politie hen op kwam halen en over liet brengen naar een protestmanifestatie op het Waterlooplein.

Hans Maessen, een van de arrestanten, zegt op de website van de NRC dat het een “georkestreerde actie” betrof. In elk geval geen inschattingsfout, zoals de Amsterdamse politie al snel liet weten. “Het is geen vooropgezet plan”, verzekert Jan Swaan. “Deze man staat al twee dagen op de Dam. Wij hebben zijn protest vooraf als ‘prima’ beoordeeld. Ik denk dat een collega op eigen initiatief heeft gehandeld, zonder overleg. Dat gaan wij uitzoeken.”

De politie heeft verder vandaag diverse betogers onrechtmatig naar hun identiteitspas gevraagd, zoals deze meneer op het Waterlooplein die inderdaad wel een erg staatsondermijnend protestbord draagt… Twee betogers, aanwezig bij de wandeling van de koning van de Nieuwe Kerk naar het paleis en verkleed als ridders met een geel spandoek dat de tekst ‘Bevrijd De Koning, uit zijn gouden kooi’ droegen, moesten zich eveneens identificeren, hetgeen ze weigerden waarna de agenten hen dreigden te arresteren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
wil
11 jaren geleden

Als protesteren betekend lopende manifestaties te verstoren of de openbare orde dan arresteren, vreedzaam je mening uiten en anderen niet storen geen probleem.
Het opdringen van jouw mening is een beperking van de ander zijn vrijheid.
Wil je de samenleving een andere richting geven zul je daarvoor democratisch een meerderheid moeten zoeken langs vreedzame wegen gebundeld in een meerderheid.
 
 

wim3
10 jaren geleden
Antwoord aan  wil

Wil, dom antwoord en taalkundig nogal scheef. Niemand drong een ander iets op, er werd alleen vreedzaam een bord omhoog gehouden, als dat zelfs niet meer mag dan ga je dus akkoord met de politie-staat. 

mark
11 jaren geleden

Als je zo tegen ons koningshuis bent,w aarom ga je dan niet emigreren?
Je mag zo weg hoor geen probleem

Joost
11 jaren geleden
Antwoord aan  mark

Emigreren? Waarom zou ik dat moeten doen? Ik ben hier geboren en getogen, heb tonnen aan belasting betaald, dus waar jij de arrogantie vandaan haalt, ik heb geen idee!
 
Monarchisten die mij verwijten dat ik maar een goed heenkomen moet gaan zoeken zijn notoire fascistoïde leden van een 5e colonnen landverraders. Moeten ze zelf weten, maar dat zijn nou wel de laatsten die mensen moeten gaan deporteren, nietwaar?

Bargon
11 jaren geleden
Antwoord aan  mark

De inzender bedoelt waarschijnlijk dat hij best onderdaan wil zijn als hij geen belasting hoeft te betalen.

wim3
10 jaren geleden
Antwoord aan  mark

Mark. Het koningshuis is door niemand benoemd, jij noch ik hebben bij de benoeming een stem gehad. Als je in zo’n land wilt wonen, vergelijkbaar met Noord-Koreau, dan denk ik dat jij beter kunt vertrekken.

A. Houwer
11 jaren geleden

als deze reactie kenmerkend is voor de nederlandse tolerantie, dan zou ik zeggen: arm Nederland

A. Houwer
11 jaren geleden
Antwoord aan  A. Houwer

ik bedoel de reactie van Mark dus

roland
11 jaren geleden

heel goed gezien …als het koningshuis, de monarchie, het van Oranje  je niet bevallen… het staat iedereen vrij om te vertrekken…maar ze weten dat ze nergens zoals in nederland hun mening kunnen geven, dus hebben ze wel een grote mond , maar weggaan durven ze dan toch niet…. praatjes makers dus. weicheier,,grossmaulen

wim3
10 jaren geleden
Antwoord aan  roland

Roland, een dom en ongenuanceerd antwoord. Je hebt niet in de gaten dat je gepiepeld wordt door deze lieden die geen belasting betalen, valse belastingconstructies voor de familieleden opzetten, een giga vermogen bezitten maar te beroerd zijn om de mensen die onder de armoedegrens leven een hand toe te steken. Verdiep je eens in hun afkomst, als je dat tenminste kunt opbrengen.

mammeloe
11 jaren geleden

beste Mark, dat anarchisten en intellectuelen tegen het koningshuis zijn is één ding; dat is hun goed recht; maar dat ze de mensen die tijdens de inhuldiging willen feestvieren, “klootjesvolk” noemen, dat geeft hun eigen tolerantie wel aan.

wim3
10 jaren geleden
Antwoord aan  mammeloe

Mammeloe, Het Wordt ‘Klootjesvolk” Genoemd Omdat Deze Mensen Niet Nadenken. Hoe Is Dit Koningshuis Tot Stand Gekomen? Heb Jij Ze Gekozen? En Waarom Kan Bea Iedereen Laten Oppakken Die Haar Niet bevalt? Deze Lieden Behoren Niet Tot De Tak Van De Oranjes. Zoek Het Maar Uit. Als He In Een Ondemocratisch Land Wilt Wonen Moet He Dat Zelf Weten, Maar Voor Veel Mensen Is Dat Een Verschrikking.

iets
11 jaren geleden

De koning zelf heeft gezegd dat je mag protesteren…

Bernhard
11 jaren geleden
Antwoord aan  iets

De koningin, en dat was Beatrix nog tijdens de aanhouding, niet.

Bernhard
11 jaren geleden

Aanhouding was het resultaat van een persoonverwisseling, meldt de politie woensdag. Ha ha ha, het wordt steeds kolderieker. http://www.nrc.nl/nieuws/2013/05/01/arrestaties-republikeinen-op-dam-door-persoonsverwisseling/

Bernhard
11 jaren geleden

Vandaag zegt journaliste Daniela Hooghiemstra op de website van de Volkskrant:

“Het hofceremonieel is eigenlijk groter en belangrijker dan in 1948, toen Boeke begon. Gisteren hebben we gezien hoe perfect georganiseerd alles was. Hoewel het ging om de inhuldiging van Willem-Alexander, zagen we het werk van Beatrix. Dat er niets misging, is haar erfenis en het werk van haar apparaat zoals zij dat heeft opgericht.”

Over de aanhouding van de republikeinen: “Ja, hoe dat dan kon gebeuren. Ik hoorde via een collega van NRC dat het toch wel een bewuste arrestatie was, omdat ze niet wilden dat de prinsesjes zouden zien dat iemand demonstreerde. Dan zie je hoe zeer het ceremoniële de rationaliteit overschaduwt.”

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/13164/Inhuldiging-Willem-Alexander/article/detail/3434753/2013/05/01/Daniela-Hooghiemstra-De-NOS-kan-het-op-zo-n-dag-eigenlijk-niet-goed-doen.dhtml
 
 

Bernhard
11 jaren geleden
mammeloe
11 jaren geleden

Nou nou, die Joanna krijgt weer alle aandacht met haar geschreeuw over Noord Korea.

Ger
11 jaren geleden
Antwoord aan  mammeloe

Mammeloe, jij hebt een Bokita mentaliteit, rechtlijnig en dom!

wim3
10 jaren geleden

Het is jammer dat we afhankelijk zijn van de stompzinnige lieden die klakkeloos achter deze uitvreters aanhollen en niet precies weten hoe de vork in de steel zit.