02

August Traeger is een artistieke duizendpoot. Net als zovele andere geluidskunstenaars overigens die zich zowel met geluid als beeldend werk bezig houden. Onder de naam Somnaphon creëert hij zijn werk. An alignment of various things, zijn laatste uitgave, werd uitgebracht op zijn eigen label Bicephalic. Daarnaast maakt en verzamelt hij tekeningen van lijken, welke hij publiceert op een blog.

Twee jaar geleden bracht Traeger de cassette God’s favorite playmate uit, waarop oude nummers van de Butthole Surfers worden geherinterpreteerd. De gekte van die punkband, welke furore maakte in de jaren ’80, heeft hij goed weten vast te houden en hij doet er zelfs nog een schepje bovenop.

Zijn laatste uitgave An alignment of various things, verpakt in een dvd-hoes en met zorgvuldig vormgegeven letters, is van geheel andere orde. Met dertien nummers, waarin electronica, handen, mond, ogen, field-recordings en nog veel meer verwerkt zijn, neemt hij ons mee van de ene wereld naar de andere. Van ritmische stukken tot abstracte drones, van noise tot niet-dansbare tracks.

De nummers hebben een duidelijke structuur, al weet Traeger wel de nodige chaos in de orde aan te brengen door heldere composities met meer abstracte werken af te wisselen. Deze tegenstelling maakt het beluisteren van deze cd tot een muzikaal avontuur, een genot voor het oor.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties