01

DEN HAAG – Minister Opstelten wil het zogenoemde terughacken van computers mogelijk maken. Volgens Bits of Freedom maakt dit middel “burgers onnodig kwetsbaar en gaat het voorbij aan alternatieve oplossingen.”

Opstelten heeft een wet opgesteld om computercriminaliteit harder aan te pakken. Die heeft hij voor advies voorgelegd aan het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak. Met het zogenoemde terughacken moeten justitie en politie gegevens ontoegankelijk kunnen maken, ook als die op een server in het buitenland staan. Tevens moet het mogelijk worden gegevens op afstand over te nemen en communicatie af te tappen.

De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (Bof) laat in een reactie weten dat het voorstel weliswaar een krachtig middel lijkt, maar burgers onnodig kwetsbaar maakt en voorbij gaat aan alternatieve oplossingen. “De politie kan namelijk al ingrijpen tegen online criminaliteit maar doet dat onvoldoende omdat zij kennis en mankracht mist. Cybercrime moet dan ook worden aangepakt met meer politie in plaats van meer bevoegdheden”, aldus Bof.

Het controversiële voorstel zou niet alleen het inbreken op mobiele telefoons en computers mogelijk maken, maar ook het bespieden van gebruikers en het vernietigen van gegevens. De bevoegdheid zou zich ook uitstrekken tot apparatuur in het buitenland. Daarnaast wordt het in bepaalde gevallen strafbaar om wachtwoorden geheim te houden voor de politie en wordt de heling in gegevens strafbaar.

De politie kan volgens Bits of Freedom al ingrijpen tegen computercriminaliteit in Nederland, maar doet dat nog te weinig. Zo stelde McAfee onlangs dat meer dan honderd command & control-servers in Nederland staan. “De politie kan die servers uit de lucht halen, achterhalen wie de servers heeft gehuurd en de verbinding van de servers kan worden geblokkeerd. Maar blijkbaar laat de politie deze servers gewoon draaien, waarschijnlijk omdat de politie de daarvoor benodigde kennis en capaciteit mist.”

Het wetsvoorstel van Opstelten maakt het internetgebruik voor burgers juist onveiliger omdat het nieuwe veiligheidsrisico’s zou creëren. “De ervaring in Duitsland toont bijvoorbeeld aan dat door de politie gebruikte spyware gemakkelijk door criminelen kon worden misbruikt. Dit geldt ook voor de achterdeuren die de politie moet laten open staan om het inbreken op computers mogelijk te maken. Bovendien is het onduidelijk hoe anti-virus software met het traceren van door de politie gebruikte spyware moet omgaan”, laat Bits of Freedom weten.

Tegelijkertijd zullen landen als China een dankbaar voorbeeld zien in de Nederlandse bevoegdheid om computers te hacken en ongewenst materiaal te vernietigen. “Zij zullen dit voorbeeld volgen en op deze manier hun eigen wetten opleggen in het buitenland. Burgers worden dan het slachtoffer van een wapenwedloop tussen hackende overheden. Internationale samenwerking op het gebied van cybercrime komt onder druk te staan. Internationaal bestaat er dan ook groot verzet tegen het Nederlandse voorstel.”

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties