04
Deze man, vermoedelijk een agent van de DKDB, speelde een belangrijke rol bij de aanhoudingen.

AMSTERDAM – Steeds meer signalen wijzen erop dat de agenten die op 30 april twee betogers van de Dam verwijderden, hiertoe zijn overgegaan op aandrang van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

De koninklijke beveiligingsdienst heeft achter de schermen waarschijnlijk een rol gespeeld bij de arrestatie van de republikein Hans Maessen en de anti-monarchiste Joanna tijdens de troonswisseling op de Dam. Dat stelt Bernard Tomlow, advocaat van Joanna. In een interview met de nieuwssite Nu.nl beweert Tomlow via internet signalen binnen te hebben gekregen die in deze richting wijzen.

“Het feit dat er opeens een stuk of tien agenten rondom mijn cliënte stonden en haar verhinderden dat zij voor de balkonscène van het koningspaar om te demonstreren, kan niet anders zijn dat er sprake is van opzet”, aldus de advocaat. “Dat zou waarschijnlijk vanuit de koninklijke beveiligingsdienst zijn. En dan wordt het heel spannend in een rechtsstaat.” Webzine Ravage zinspeelde hier al eerder op.

Kort na de aanhoudingen twitterde een korpschef dat de aanhoudingen het gevolg waren van een persoonlijke “inschattingsfout” van een diender. Een dag later meldde de politie dat de aanhouding van Hans Maessen het gevolg is geweest van een “persoonsverwisseling.” Burgemeester Van der Laan, verantwoordelijk voor het Amsterdamse politiekorps, onderschrijft deze lezingen: “Het was een duidelijke fout, een uiterst ongelukkige samenloop van dingen.”

Videobeelden van de aanhoudingen tonen echter aan dat er van een persoonsverwisseling geen sprake kan zijn geweest. Op verzoek van de agenten overhandigen de betogers hun id-pasjes, waarmee het verwisselen van Hans Maessen met een andere man uitgesloten is. Op andere beelden is te zien hoe een agent van de DKDB, gestoken in een grijs kostuum, intensief overleg voert met een van de agenten, waarna de betogers werden aangehouden en afgevoerd.

Het verhaal over de arrestaties wordt uitvoerig beschreven op de website van het Nieuw Republikeins Genootschap. Daarin vraagt Hans Maessen zich onder meer af of het bevel tot aanhouding afkomstig was van de officier van justitie, en zo ja, waarom dit dan niet in overeenstemming was met het beleid van de burgemeester die eerder had toegezegd dat demonstreren op de Dam zou worden toegestaan? Verder vraagt hij zich af waarom Joanna al werd aangehouden nog voordat zij haar protestbord heeft kunnen schrijven.

Naar aanleiding van het gebeuren heeft burgemeester Van der Laan toegezegd dat er een feitenrelaas komt. Advocaat Tomlow verwacht daar echter weinig van. “De burgemeester moet het niet onderzoeken, want de burgemeester keurt zijn eigen vlees. Dat kan niet.” Tomlow heeft de Amsterdamse raad schriftelijk verzocht “drie verstandige onafhankelijke mensen” aan te wijzen die het gebeuren tot op de bodem moeten uitzoeken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties