05

AMSTERDAM – Een gastcollege van IMF-directrice Christine Lagarde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) is dinsdag verstoord. Zeven mensen zijn afgevoerd nadat ze groepsgewijs begonnen waren vragen aan haar stellen.

Vanmorgen nam IMF-directrice Lagarde deel aan een gastcollege bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA in het kader van de serie Room for Discussion. Het interview werd bij aanvang onderbroken door actievoerders. “Mevrouw Lagarde, waarom is technocratie beter dan democratie?”, vroegen zij haar op gezamenlijke wijze. Al snel werden zeven actievoerders door beveiligingspersoneel en studenten van de organisatie naar buiten afgevoerd, een enkeling horizontaal.

Betrokken studenten gingen tot deze actievorm over omdat de organisatie van het gastcollege hun vooraf ingediende vragen aan Lagarde niet zou hebben willen selecteren. Een woordvoerder van Room for Discussion zegt in een reactie dat de demonstranten helemaal geen vragen hebben ingestuurd, enkel stellingen en YouTube-filmpjes. Volgens hem zou de organisatie de studenten juist hebben aangemoedigd kritische vragen in te dienen.

In een persverklaring hekelen de actievoerende studenten de rol van de directie van de UvA, die het ‘ondemocratische instituut’ IMF een platform aanbiedt binnen de muren van de universiteit. “Het IMF heeft veel macht. Het instituut kan enkel ter verantwoording worden geroepen door ‘de financiële markten’, niet door de bevolking van de landen waarbinnen ze opereren”, zo stellen zij.

Vanwege de door het IMF afgedwongen bezuinigingen zouden miljoenen mensen hun baan zijn kwijt geraakt, aldus de actievoerende studenten. “Meer dan een kwart van de bevolking in Griekenland en Spanje is werkloos. Onder jongeren is dit aantal in die landen hoger dan 50 procent, terwijl ook in Nederland de werkloosheid snel stijgt. Samen met de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank dwingt het IMF landen hun publieke diensten, zoals de watervoorziening, te privatiseren.”

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties