06

Voor degenen die het nog niet wisten, er zijn zes regels voor een vrije improvisatie. Vreemd genoeg staat het getal zes voor harmonie en liefde. ParaNoiz uit Hongarije heeft ze muzikaal verbeeld en opgenomen in de Chimera Studio van Boedapest. De drie muzikanten experimenteren er op de cd The Rules Of Free Improvisation lustig op los middels drums, percussie, laptop en live-elektronica.

Het trio bestaat uit Krisztian Bartha, Kalman Pongracz en Gabor Toth. Pongracz speelt eveneens live-performances met Rovar 17, tezamen met andere muzikanten en kunstenaars. Toth is muzikant, performer, dichter en videokunstenaar. Sinds de jaren ’70 maakt hij kunst en stelt zich non-conformistisch op. Zo heeft hij stickers vervaardigd waarin het kunstenaarsschap stevig onder handen wordt genomen.

De noise is in de zes improvisaties sterk en krachtig aanwezig, zonder dat het een harsh wall wordt. Er is voldoende afwisseling om af en toe de oren rust te geven. De toegevoegde drums en percussie, resulterend in extra kracht aan het ritme van de elektronische geluiden, geven de noise een extra dimensie. Toch is het album geen gemakkelijke kost en doet een flink beroep je concentratievermogen. In die zin wordt de vrijheid die de muzikanten zich toe-eigenen duur betaald.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties