14

BRUSSEL – Negentig procent van de in België verkochte groene stroom wordt geproduceerd in gas- en kerncentrales, beweert energie-specialist Tom De Meester. Ook de groene stroom op de Nederlandse markt is niet geheel duurzaam.

De statistieken die de Vlaamse energie-regulator jaarlijks produceert, zijn misleidend, schrijft energie-specialist Tom De Meester in zijn onlangs verschenen boek Opgelicht. Officiële statistieken geven aan dat in België helemaal geen 54 procent groene stroom geproduceerd wordt, maar slechts 7 procent. ‘Groene stroom is in negen van de tien gevallen nep, wordt ten onrechte verpatst als duurzame stroom.’

Wat leveranciers als groene stroom verkopen, komt gewoon uit de kerncentrale van Doel of de gascentrale van Jemappes-sur-Sambre. ‘Mensen voelen zich opgelicht als je dit vertelt’, aldus De Meester. ‘Ze kopen groene stroom aan omdat ze iets willen doen voor het klimaat. Ze verwachten dan ook dat de groene stroom in eigen land geproduceerd wordt en dat er dankzij hun aankopen windmolens worden gebouwd.’

De energie-specialist van de Belgische PvdA spreekt onomwonden van ‘energie-zwendel’. Bedrijven noemen zich groen terwijl ze dat helemaal niet zijn. ‘Essent profileert zich schaamteloos als de grootste producent van groene energie in de Benelux, maar produceert volgens milieuorganisatie Greenpeace nauwelijks 7 procent duurzame energie’, schrijft De Meester.

Vandaag kwam de Nederlandse Energie Maatschappij (NL Energie) in een paginagrote advertentie in een aantal dagbladen met een vergelijkbare boodschap. ‘In Nederland wordt niet eens genoeg groene stroom opgewekt om te leveren aan iedereen die daar om gevraagd heeft. Bovendien wordt het grootste deel van de in Nederland geproduceerde groene stroom opgewekt uit zogeheten biomassa’, schrijft NL Energie.

Daarbij, zo beweert NL Energie die zich als prijsvechter profileert, maken energieleveranciers hun grijze stroom groen door bepaalde certificaten bijvoorbeeld in Noorwegen te kopen bij waterkrachtcentrales. De aanschaf van die certificaten kostte NL Energie omgerekend 1,44 euro per Nederlands gezin dat groene in plaats van grijze stroom van het bedrijf afneemt. Ook de concurrentie op de energiemarkt zou de kluit belazeren.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peer de Rijk
10 jaren geleden

Essent is voor nog ‘maar’ 30% eigenaar van Borssele ! mooi p;laatje , mogen wij het (aanpassen) en gebruiken?

PdF
10 jaren geleden
Antwoord aan  Peer de Rijk

Ja