15

AMSTERDAM – Voorafgaande de UEFA-bekerfinale hebben pro-Palestina activisten buiten de Arena geprotesteerd tegen Israël dat de komende maand gastland is van het EK-toernooi onder 21.

Tientallen actievoerders hebben zich woensdagavond voorafgaande de UEFA-bekerfinale bij een van de ingangen van de Arena geposteerd. ‘Kick Israeli Racism Out of UEFA’ viel te lezen op diverse spandoeken en protestborden. Volgens de actievoerders is de keuze van de Europese voetbalbond UEFA om het EK onder 21 jaar (5 t/m 18 juni) in Israël te organiseren in strijd met haar eigen waarden. Dit vanwege de betrokkenheid van het land bij de systematische schending van de rechten van het Palestijnse volk.

“Deze praktijken vallen niet te rijmen met de waarden die de UEFA en de KNVB uitdragen, zoals FairPlay, verbroedering en anti-discriminatie”, zegt Benji de Levie van stichting Diensten en Onderzoekcentrum Palestina (DocP). DocP roept de UEFA dan ook op om de keuze voor Israël terug te draaien. “Tegelijk roepen wij de KNVB op een voorbeeld te stellen voor andere landen in Europa en het Nederlands elftal terug te trekken uit dit EK. Morgen zal onze brief hierover besproken worden tijdens de bestuursvergadering van de KNVB.”

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Nourdin el Ouali (GL) nam deel aan het protest. “Ik heb veel gesprekken gevoerd met supporters en ben op de foto gezet met onze spandoeken. Voor mij een duidelijk teken dat een groot deel van de supporters het met ons eens is: een belangrijk toernooi als het EK voor minderjarigen hoort niet thuis in een land dat stelselmatig het internationaal recht schendt”, aldus El Ouali. “In Israël mag geen Europees Kampioenschap worden gehouden.”

Palestijnse sportorganisaties en vooraanstaande atleten hebben zich in het recente verleden publiekelijk uitgesproken tegen Israël als locatie voor het EK onder 21. Zo riepen bekende voetballers als Frédéric Kanouté, Eden Hazard van Chelsea en Abou Diaby van de Londense voetbalclub Arsenal en Papiss Cissé, Cheick Tioté, Sylvain Marveaux, Yohan Cabaye en Demba Ba van Newcastle United november vorig jaar op om het voetbaltoernooi niet in Israël te houden.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
10 jaren geleden

Anderzijds kun je de betrokken voetbalspelers natuurlijk mooi duidelijk maken in wat voor bijzonder land ze spelen met een rijke bijbelse geschiedenis en wat voor voorrecht het is om een kijkje in het heilige land te mogen nemen. Volgens Fynus Clinton die de geschiedenis van de Grieken op papier zette, kun je de geschiedenis van de joden niet vergelijken met die van andere volkeren. Een simplistische boodschap over Palestijnen verdwijnt daarbij in het niet.

mammeloe
10 jaren geleden

het lijkt mij een triviale discussie; veel erger is het dat Byzantium ooit de parel van het christendom was en nu onder de voet is gelopen door de Turken, met name omdat ze ooit als stammen leefden en toevallig de pest epidemieën overleefden.
En als je wat dieper gaat graven, mogen die voetballers nooit een stap in de  kerken doen die zich in de plaats van Israel hebben gesteld; in het bijzonder de Roomse kerk. En de voorgangers van de Palestijnen waren heus geen moslims.