16
Hans Maessen op de Dam

AMSTERDAM – Deze week presenteerde burgemeester Van der Laan het feitenrelaas over de aanhoudingen van de twee anti-monarchisten op 30 april op de Dam. Het Nieuw Republikeins Genootschap noemt het resultaat ongeloofwaardig.

Tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander konden hulpverleners op meerdere momenten niet communiceren met de centrale. Mede daardoor werden Hans Maessen en Joanna ten onrechte aangehouden. Dat blijkt uit een feitenrelaas dat burgemeester Van der Laan liet opstellen door de politie. Het probleem zou hebben gezeten in een tijdelijk portofoonnet dat vanwege de inhuldiging in de lucht was.

De centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie vindt het te vroeg om deze visie van de burgemeester te delen, zo meldt De Telegraaf. Bij het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) geloven ze er helemaal niets van dat het communicatieverkeer tijdelijk onmogelijk was. TV-beelden tonen aan dat de agenten die Maessen en Joanna aanhielden regelmatig gebruik maakten van portofoon en gsm, terwijl ook de aangehouden Maessen zonder problemen kon bellen.

Volgens het NRG roept het feitenrelaas meer vragen op dan dat er beantwoord worden. Zo wil het NRG weten wat de juridische basis was voor een lijst met twintig verdachten die niet op de Dam mochten komen en waarom er geen namen op die lijst stonden zodat identificatie met een id-bewijs opheldering kon bieden. “Welke juridische basis was hiervoor en waarom stond Joanna op deze lijst?”, vraagt Maessen zich af.

Het feitenrelaas is volgens het NRG geen onderzoek, maar een verslag van eigen “klungelig” handelen. “Is dit de hele waarheid? Het is een sprookje in een sprookje. De behandeling van deze affaire in de gemeenteraad van Amsterdam zal wellicht meer helderheid brengen. Het NRG beraad zich op verdere (juridische) stappen”, aldus Maessen. De brief van Van der Laan wordt op 30 mei in de Amsterdamse gemeenteraad besproken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
11 jaren geleden

word die hans maessen nou nooit volwassen?

William
11 jaren geleden

Ik ga niet in op de onvolwassen reactie van een zeker persoon op 17 mei. Want blijkbaar is hij tegen censuur, maar ook hij houdt blijkbaar niet van een tegengeluid.
Wat ik interessant vind, terwijl ik niet perse republikeins ben, is wie die lijst heeft opgesteld? De AIVD? De politie? Of een samenhangend aantal personen op bepaalde posities? Waarschijnlijk komen we er nooit achter, want er zal wel een zondebok worden gevonden. Nu heet dat nog C2000 en als dat niet meer geloofwaardig overkomt, zal het een of andere onderknuppel zijn die geofferd wordt.
Ongetwijfeld is dit geregeld door iemand van boven de 40, want die daaronder hadden bedacht dat deze hele vertoning opgenomen zou worden door mobieltjes met camera’s en nog binnen het uur op internet zou staan. Aangezien de top van organisaties meestal bevolkt wordt door deze categorie en de onderknuppels meestal jonger zijn, kun u zelf uw conclusies alvast trekken.
Van Agt zij in het tv programma De Wandeling dat ze in ’80 niet met een pasjessysteem konden gaan werken op de Dam, want dat zou ophef veroorzaken over privacy etc. En wat gebeurde er nu zonder slag of stoot, jawel een pasjessysteem voor omwonenden en bedrijfseigenaren. Verder is de situatie niet met ’80 te vergelijken, maar dit feit vond ik wel opmerkelijk. Het zegt iets over de tijd waarin we wonen en het gedrag van zijn inwoners.