18

Dadala telt vier muzikanten die op afstand van elkaar geïmproviseerde muziek via het digitale netwerk produceren. Frank Dunlap en RDunlap zijn broers die samen in real-time spelen. De overige bandleden wonen in andere Amerikaanse staten en ontmoeten elkaar dus via het internet. Loopy C verzorgt veelal het basismateriaal, Johann Meier en Frank Dunlap reageren vervolgens op piano, gitaar, viool, basgitaar, drumcomputers en kalimba. RDunlap smelt alle ingrediënten al improviserend aan elkaar en voila… daar is het album Bodystairs.

Het kwartet is sinds 2004 actief en heeft al vele uitgaven op hun naam staan die als cdr of via internet beschikbaar zijn. De achtergrond van de verschillende muzikanten is divers. Johann Meier begon als jazz-muzikant en is zich later meer gaan toeleggen op elektronische muziek. RDunlap speelt sinds 1985 experimentele en alternatieve muziek terwijl broer Frank het musiceren zelf heeft aangeleerd. Frank covert ook muziek van Grateful Dead en Neil Young. Loopy C tenslotte heeft een rijke ervaring in de muziekindustrie opgebouwd en zich gespecialiseerd in studio- en digitale technieken.

Het album Bodystairs bevat tien nummers, variërend van abstracte improvisaties tot jazzy easy-listening muziek die steeds grimmiger wordt. Het album kent een mooie opbouw. Track 1 heeft een duidelijke popstructuur waar omheen wordt gejamd, waarna het album al snel de experimentele en jazzy kant opgaat. De sfeer van de tracks valt als avontuurlijk te omschrijven en zijn zorgvuldig gecomponeerd. Op deze mooie cd van Dadala treden jazz, elektro-akoestische geluiden en soundscapes elkaar op experimentele wijze tegemoet om vervolgens samen te smelten. Toegankelijke elementen verbinden zich met abstracte geluiden.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Ravage, webzine […]

mammeloe
11 jaren geleden

wat een aparte muziek; het lijkt wel of ze aan het afwassen zijn onder het muziek maken. Maar goed, de rolling stones zijn ook uitgekauwd en dus moeten we het doen met deze nieuwe muziek.