19

VOORSCHOTEN – Na bijna een eeuw leegstand hebben krakers hun intrek genomen in Jachthuis Ter Horst gesitueerd op de koninklijke landgoederen De Horsten.

Naar verluidt hebben vier personen begin deze maand het voormalige jachthuis met een oppervlakte van circa 476 m² in bezit genomen. Het uit de 19e eeuw daterende rijksmonument is omgeven door een tuin van circa 14.000 m². Het perceel Horstlaan 12, in opdracht van prins Frederik der Nederlanden in 1838 gebouwd, inclusief tuin staat te koop voor 1.8 miljoen euro. Vanwege langdurige leegstand verkeert het monumentale pand in slechte staat.

De eigenaar, een particulier, heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk. De politie zegt dat de zaak wordt behandeld als elke andere gekraakte woning. De krakers, twee Polen en twee Ieren, hebben volgens hun advocaat niets kwaads in de zin: “De krakers willen alleen een gebruikersovereenkomst met de eigenaar.” Op zo’n 500 meter afstand, net over de grens met Wassenaar, bevindt zich Villa Eikenhorst, het riante stulpje van de kersverse koning.

Na het overlijden van Prins Frederik in 1881 kwam het jachtslot in handen van zijn dochter prinses Marie van Oranje-Nassau. In 1898 kocht koningin Wilhelmina de landgoederen aan. Via koningin Juliana is het landgoed in handen gekomen van koningin Beatrix. In 2008 verkocht Beatrix Ter Horst aan een particulier. De nieuwe eigenaar was voornemens het pand te gaan bewonen, maar heeft het inmiddels weer in de verkoop gezet.

Het voormalige jachtslot is gesitueerd op het kroondomein De Horsten, waar prinses Beatrix eigenaar van is. Vanwege extreem langdurige leegstand, gecreëerd door de koninklijke familie, is met name het monumentale interieur aan verval onderhevig. In 1964 lagen er plannen klaar om het perceel bewoonbaar te maken voor de beheerder van het jachtslot, maar koningin Juliana lag dwars. Ook voor de restauratieplannen in opdracht van het Beheer van Koninklijke Landgoederen, waarvoor zelfs subsidie beschikbaar werd gesteld, gaf zij geen toestemming.

UPDATE 18-06-14: Rechtszaak tegen krakers Ter Horst

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
11 jaren geleden

misschien kunnen ze willem een keer uitnodigen op de koffie. Een positief gebaar kan geen kwaad.

Bernhard
11 jaren geleden

Ik weet niet of de krakers wel water hebben voor koffie, het pandje schijnt al een eeuw niet te zijn bewoond… Wellicht dat Willem iets in voorraad heeft?

Flip
11 jaren geleden

Leefde Bernhard nog maar. Die had binnen de kortste keren, korte metten gemaakt met deze ongewassen werkschuwe viezerikken.

lies
10 jaren geleden
Antwoord aan  Flip

Heb je ze ontmoet dan Flip?

Flip
10 jaren geleden
Antwoord aan  lies

Ben wel is door de Spuistraat in Amsterdam gelopen.

mammeloe
11 jaren geleden

die krakers kunnen op zijn minst een portret van Willem en Maxima aan de muur hangen. Ga ik ook doen als oprechte oranjefan/slijmbal. In elk geval ben ik blij dat het niet meer over die Hans Maenen en Joanna gaat. Die hebben mijn mooie Oranjefeestje verstoord.

mammeloe
11 jaren geleden

even een serieuze opmerking op mijn vakgebied; met dit soort oude panden moet je oppassen met spoken. Doorgaans zijn de meeste oude landhuizen al gekraakt door boze geesten. Die hebben niet veel zin in Polen en Ieren. Lees Shelley Adler, Sleep Paralysis maar.