20
Archieffoto van Gerard Til

DEN HAAG – Shell heeft nog geen besluit genomen over het moment waarop het concern weer gaat boren in Alaska. Dat zei bestuursvoorzitter Peter Voser dinsdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.

Shell schortte zijn booractiviteiten in de Beaufortzee en de Tsoektsjenzee op na een reeks tegenslagen vorig jaar. Het concern kampte met technische mankementen en vertragingen bij het verkrijgen van vergunningen. Bovendien liep het boorschip Kulluk op oudjaarsdag aan de grond. Shell is al 7 jaar bezig met het zoeken naar olie in het gebied en stak daar tot dusver 4,5 miljard dollar in.

Terwijl binnen in het Haagse Circustheater de aandeelhouders bijeen kwamen, protesteerden buiten diverse vertegenwoordigers van buitenlandse milieu- en bewonersorganisaties uit de Verenigde Staten, Canada, Oekraïne en Nigeria wegens de milieuschade die Shell in hun leefomgeving aanricht. “Dat probleem groeit alleen maar nu het bedrijf zich steeds meer toelegt op moeilijk te winnen (‘onconventionele’) brandstoffen als schaliegas en teerzandolie”, meldt Milieudefensie.

Voor de winning van van schaliegas worden natuurgebieden ernstig aangetast, ontstaat vervuiling van grond- en drinkwater en is er risico op aardbevingen. Bovendien is schaliegas nog schadelijker voor het klimaat dan steenkool, aldus Milieudefensie. Volgens Lise Brenner van ‘Don’t frack New York campaign’ hebben boringen naar schaliegas geleid tot ernstige watervervuiling, veesterfte, aantasting van de gezondheid van kinderen en volwassenen, ontbossing en zware luchtvervuiling.

Ook teerzandolie –dat onder andere door Shell in Canada wordt gewonnen- veroorzaakt, naast vervuiling van rivieren en gezondheidsklachten, extra klimaatschade ten opzichte van winning van conventionele olie. Van alle soorten olieproductie verslindt die van teerzandolie de meeste energie, drie keer zoveel als gemiddeld. Autorijden op benzine van teerzandolie veroorzaakt daardoor 23 procent extra uitstoot van broeikasgassen, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties