21

DEN HAAG – Staatsbosbeheer mag de zestien stukken natuurgebied bij Daarle in Overijssel verkopen. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag vandaag beslist.

Stichting Das & Boom wilde met een kort geding een stokje steken voor de verkoop van de natuurgebieden. Staatsbosbeheer kreeg van het vorige kabinet de opdracht om 100 miljoen euro bij te dragen aan de staatskas. De organisatie wil dat geld onder meer vrijmaken door natuurpercelen zoals wegbermen, weilandjes, vennetjes en bosschages te verkopen aan particulieren.

Das & Boom wilde dat de rechter de verkoop zou verbieden of opschorten, totdat duidelijk is welke beschermde planten en dieren op de zestien percelen leven. Die zorgen zijn volgens de Staat en Staatsbosbeheer onterecht. Er is landelijke wetgeving om de natuur te beschermen en ook lokale overheden hebben daarin verantwoordelijkheden. Dat de percelen niet langer eigendom zijn van Staatsbosbeheer, wil niet zeggen dat er geen goed beheer meer zou kunnen plaatsvinden.

De rechter vindt het te ver gaan om Staatsbosbeheer een verbod op te leggen. Nader onderzoek voorafgaand aan de verkoop is niet noodzakelijk en ook is het niet nodig om voorwaarden te stellen aan de verkoop. Ook als de natuurgebieden van iemand anders dan Staatsbosbeheer zijn, kan er voor genoeg bescherming van planten en dieren worden gezorgd.

Vorige week hield Staatsbosbeheer een internetveiling waarbij kon worden geboden op 34 hectare natuurgrond. De veiling bracht 516.000 euro op. De PvdD is een van de bieders. Met een wervingsactie werd zo’n 2,5 ton opgehaald waarmee het hoogste bod kon worden gedaan op een kleine 10 hectare. Dit is nog geen garantie dat de dierenpartij zich de natuur ook daadwerkelijk verwerft. Na de zogenoemde afslagfase van de veiling volgt nog de gunningsfase op 24 mei.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties