Open brief aan koning over aanhoudingen 30 april

22

 

Aan het staatshoofd van Nederland
Noordeinde 58
2514 GL DEN HAAG

 

Roermond/Utrecht, 20 mei 2013

Betreft: Verzoek voor een gesprek over het recht op vrijheid van meningsuiting in Nederland.

 

Geachte heer van Amsberg,

Onlangs bent u begonnen in de functie van staatshoofd van Nederland. Wij feliciteren u hiermee. Uw ambtsaanvaarding werd uitbundig gevierd in onze hoofdstad.

Enkele weken geleden maakte Joanna, bij een feest dat uw voorgangster organiseerde in Utrecht, gebruik van haar grondwettelijke recht op de vrijheid van meningsuiting door te pleiten voor afschaffing van de monarchie. Zij werd hierbij aangehouden. De aanhouding was ten onrechte. U heeft hieraan in uw tv-interview voorafgaand aan uw ambtsaanvaarding aandacht besteed. U maakte toen ook kenbaar dat er geen bezwaar is als op een dergelijke manier gebruik wordt gemaakt van dit burgerrecht.

Gesterkt door die ervaring hebben wij van de vrijheid van meningsuiting gebruik gemaakt op de Dam in Amsterdam tijdens uw ambtsaanvaarding. Echter wij werden wederom aangehouden. De eed die u diezelfde dag aflegde in het kader van uw ambtsaanvaarding, luidde: ‘Ik zweer […] dat ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en ingezetenen zal beschermen.’

Aan de Franse achttiende eeuwse filosoof Voltaire wordt de volgende uitlating toegeschreven: ‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen.’ In een rechtsstaat als de Nederlandse, waarvan u het staatshoofd bent, is het recht op vrijheid van meningsuiting een grondrecht dat niet geschonden mag worden, ook niet als dit het gevolg is van een vergissing of misverstand.

Graag willen wij met u in een gesprek van gedachten wisselen over een betere bescherming en borging van het gebruik van het recht op vrijheid van meningsuiting in Nederland.

 

In afwachting van uw reactie,

Hans Maessen, mede namens Joanna van der Hoek

 

Update 16.00 uur: Joanna laat weten dat bovenstaande open brief niet namens haar is opgesteld en verzonden. “Ik feliciteer de koning niet met zijn nieuwe functie, tevens hoef ik ook geen gesprek met hem over vrijheid van meningsuiting”, meldt zij in een verklaring op Facebook. “Ik erken onder geen enkele omstandigheid de autoriteit van de koning.”

 

Share Button

3 Reacties op Open brief aan koning over aanhoudingen 30 april

 • mammeloe schrijft:

  alweer die Joanna met haar zogenaamde vrije mening? Die kennen we, namelijk dat Nederland net Noord Korea is. Moeten Joanna en Hans Maenen niet hun excuses aanbieden aan het NL publiek omdat ze ons leuke oranjefeestje hebben verstoord?

  • Bernhard schrijft:

   Mammeloe, we liggen allemaal dagelijks dubbel van het lachen met het lezen van jouw constructieve bijdragen. Wordt het niet eens tijd om te verkassen naar een andere webstek, of beter, om zelf een blog te starten? (wel een met gastenboek hè!)

 • mammeloe schrijft:

  volgens mij kan Joanna mooi zingen; kan ze met Hans niet volgend jaar het Euro Songfestival doen? Met het Noord Korea lied. Paar molotovs erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*