the company you keep 1

Robert Redford is het progressieve geweten van Amerika. In zijn negende film als regisseur toont hij hoe voormalig radicale activisten overleefden en in hoeverre ze hun idealen verrieden.

Politiek activisme is niet bepaald een geliefd thema op dit moment. Dat het in The Company You Keep om gewelddadig activisme gaat is op zijn minst pikant. Redford heeft lef. De 76-jarige acteur-regisseur heeft willen verkennen hoe dat idealisme er heden ten dage voor staat. Volgens hem ontbreekt het de jongere generaties aan idealistisch vuur, de voornaamste boodschap van deze film.

Redford speelt de advocaat Jim Grant, voormalig lid van The Weather Underground. Deze ondergrondse groepering was tijdens de Vietnamoorlog verantwoordelijk voor aanslagen op overheidsgebouwen. Grant wordt door de FBI gezocht omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan de dood van een bewaker bij een gewelddadige bankroof. Hij leeft al tientallen jaren ondergronds met een andere identiteit.

Nadat een van van de oud-leden van de groepering zich heeft overgeven aan de FBI, komt een onderzoeksjournalist op zijn spoor. Grant slaat op de vlucht met zijn 11-jarige dochter en gaat op zoek naar zijn voormalige kameraden. De enige die dat ouderwetse revolutionaire vuur van weleer nog bezit, wordt gespeeld door Julie Christie. Pas tegen het eind van de film komt zij tezamen met Redford, een bitterzoete ontmoeting welke tot het hoogtepunt van de film leidt.

Redford heeft The Company You Keep in de vorm van een thriller gegoten. De film oogt ouderwets, is een beetje langdradig en nodeloos gecompliceerd, maar dat hindert niet omdat de regisseur er een zekere urgentie in aan heeft weten te brengen. Iets wat vorige films van hem als Lion for Lambs en The Conspirator node missen. De cast bestaat uit topacteurs tot in de kleinste rollen: Nick Nolte, Richard Jenkins, Chris Cooper, Stanley Tucci, Anna Kendrick, Brendan Gleeson en Sam Elliott. Zelfs Shia LaBeouf zet een sterke rol neer als de jonge, vasthoudende journalist.

the company you keep 2

Susan Sarandon speelt in de sleutelscène de rol van Sharon Solarz, de vrouw die zich overgegeven heeft na al die jaren. De jonge onderzoeksjournalist mag haar interviewen in de gevangenis. Solarz grijpt deze gelegenheid aan om uit te leggen waarom ze destijds activiste werd en waarom het belangrijk was om in verzet te komen tegen de oorlog in Vietnam. Ze legt ten overvloede nog even uit hoe weinig idealistisch de jeugd van vandaag is. Deze korte scène maakt indruk omdat met weinig woorden de essentie van de film getroffen wordt, een briljant acteermoment van Sarandon.

Sydney Lumet maakte in 1988 Running on Empty over hetzelfde thema. Dat is eigenlijk een betere film geworden over activisten die op de vlucht zijn geslagen, realistischer en bijtender verfilmd dan The Company You Keep. De ietwat dikke zeventiger Redford die een personage speelt die zo’n vijftien jaar jonger is, dat voelt vreemd aan. Hij speelt de hoofdrol overigens zeer verdienstelijk, maar dergelijke details doen enigszins afbreuk aan het realisme wat Redford nastreeft.

Ulrik van Tongeren

The Company You Keep (Independent Film, 2012)

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties