24
Mars door Wageningen              Foto: Ingrid Ruimtewezen    (klik voor vergroting)

WAGENINGEN – Wereldwijd is zaterdag in enkele honderden plaatsen gedemonstreerd tegen Monsanto gehouden, ‘s werelds grootste zadenproducent. In Nederland werd het vooral in Wageningen druk.

Zo’n 2500 betogers verzamelden zich bij het oude hoofdgebouw van de universiteit in Wageningen. ‘Make love, not GMO’ was hierbij een van de slogans. GMO staat voor genetically modified organism. Opvallend detail vormde de diversiteit onder de deelnemers, veelal via oproepen op facebook op de been gebracht. De demonstranten verwijten de multinational onder meer de voedselketen in gevaar te brengen met bestrijdingsmiddelen en de genetische gemanipuleerde gewassen.

De aanwezigheid van de Wageningen University and Researchcentre (WUR), een van de grootste universitaire onderzoekscentra op het gebied van biotechnologie, maakte de keuze om in Gelderland te demonstreren eenvoudig. De Wageningen Universiteit maakt onderdeel van de WUR. De recente benoeming van BASF-functionaris Bennard van Ravenzwaay tot bijzonder hoogleraar is volgens de initiatiefnemers van de betoging een van de vele voorbeelden van de verstrengeling van wetenschappelijk onderzoek en commerciële belangen.

Monsanto heeft inmiddels ook een vestiging in Wageningen door de overname van biotechnologische bedrijf Seminis. Het van oorsprong chemische bedrijf Monsanto uit de Verenigde Staten staat bekend als producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup en van genetisch gemanipuleerde gewassen als maïs en soja die op hun beurt weer bestand zijn tegen Roundup. Het gif wordt ook in Nederland gebruikt om onkruid te verdelgen en is volgens Greenpeace een belangrijke vervuiler van grondwater.

Het initiatief voor de globale demonstratie kwam voort uit de Verenigde Staten, waar recentelijk een wet is aangenomen die onder andere Monsanto immuun maakt voor een gerechtelijk verbod op de verkoop en productie van genetisch gemanipuleerde zaden. Dit is mede mogelijk gemaakt door de sterke lobby van de biotechnologie industrie en versterkt hun gerechtelijke positie aanzienlijk. Mede daardoor wordt de wet nu de ‘Monsanto Protection Act’ genoemd door haar tegenstanders.

Deze ontwikkelingen worden door critici en activisten gezien als de uitdijende macht van het bedrijfsleven over essentiële menselijke behoeften zoals het recht op voedsel, gezondheid en autonomie. Deze rechten komen in gevaar door deze greep naar macht van bedrijven zoals Monsanto. De ‘Monsanto Protection Act’ heeft een wereldwijde protestdag voortgebracht onder de naam ‘March against Monsanto‘.

Naast Wageningen werd er gelijktijdig gedemonstreerd in Amsterdam (1200 deelnemers), Den Haag (200) en Bergschenhoek (200). In België hield de politie op de Groenplaats in Antwerpen zo’n 80 betogers aan omdat de actie niet was aangevraagd en in de ogen van de autoriteiten dus illegaal was. De arrestanten werden meegenomen voor identificatie en kregen een boete opgelegd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ard Pisa
11 jaren geleden

Bedankt voor deze update. Ik was gisteren 1 van die 2500 deelnemers. Dit is pas het begin. Ik geloof in het bundelen van krachten en de kracht van de massa. Ik nodig iedereen van harte uit om deel te nemen in de groep ‘gezondheidsrevolutie’. Binnen een paar maanden zetten we Nederland op zijn kop. Met een aantal groepsleden gaan we het grote publiek informeren over hoe het werkelijk zit met onze gezondheid, uitgelegd in een taal die iedereen begrijpt. Er zijn slimme marketingplannen en we hebben zoveel als mogelijk mensen nodig om de boodschap te verspreiden zodat we het grote publiek kunnen bereiken. Het is nu belangrijk om de volgende stappen snel te zetten. We zijn in volle voorbereiding. Wees welkom in de groep ‘gezondheidsrevolutie’. Ook ligt er een schat aan info in de groep, wordt er op respectvolle wijze gediscussieerd, onvoorwaardelijke steun geboden en we groeien elke dag maar door. Wees welkom. We meet again.

Rikkus
11 jaren geleden

“In België hield de politie op de Groenplaats in Antwerpen zo’n 80 betogers aan omdat de actie niet was aangevraagd en in de ogen van de autoriteiten dus illegaal was. De arrestanten werden meegenomen voor identificatie en kregen een boete opgelegd.”
Geweldig hoe men dit soort verklaringen ongegeneerd overneemt. Sinds wanneer moeten burgers toestemming vragen om te demonstreren? En wat zegt het over een demonstratie als de impact zo minimaal is dat ze deze toestemming nog krijgen ook…

Conny Craut
11 jaren geleden

IK was 1 van de 80 gearresteerden, en de actie die initieel op de Groenplaats plaatsvond was wel toegelaten, zoals bevestigd door een woordvoerder van de Antwerpese politie. Maar de politie heeft ons toch langs de ‘verboden’ winkelstraat geleid en daarom zijn we na afloop van de 1.5 uur durende manifestatie administratief aangehouden, en met groot politievertoon naar de poitiebureau vervoerd (zwaailichten en sirenes inclusief), om daar nog 2.5 uur in de cel door te brengen (zonder medische hulp voor enkelen of de maaltijd waarop we recht hadden). Feit is dat de politie ons de hele tijd geleid heeft. De demonstranten liepen achter 2 politiewagens die de stoet leidden. Kruispunten werden zelfs ontruimd door gemotoriseerde politie om de mars veilig te laten oversteken. Aan dit zaakje zit een serieus visgeurtje, de totale boete zou de stadkas 20.000€ opleveren. Deze demonstratie is geheel vreedzaam verlopen, er werd gezongen geklapt en gescandeerd tegen Monsanto, geen enkel geweld noch duw- en trekwerk zijn aan de orde geweest. Dit is gewoon een schandalige actie geweest, maar we zitten ondertussen al 3 dagen in de media, dus publiciteit heeft het ons wel opgeleverd.
 

anoniem
11 jaren geleden
Antwoord aan  Conny Craut

overheden wereldwijd ontpoppen zich meer en meer als vijand van de mensen. Dat zal voor hun ernstige consequenties hebben. Als de piramide zich omdraait (en alleen wij kunnen dat) worden ze onverbiddelijk vermorzeld. Ik snap niet dat ze dat nog steeds niet zien. Geld en macht maakt blijkbaar stekeblind.

dominic
11 jaren geleden
Antwoord aan  anoniem

nou om dat soort bedrijven te stoppen is wel wat meer nodig dan 10.000 demonstranten die vredelievend protesteren.
deze bedrijven zijn een miljard keer gevaarlijker dan pak em beet adolf Hitler.
als je weet waar deze bedrijven zich mee bezig houden,dan zou je bijna denken dat de duivel erachter zit.
er zijn miljoenen mensen die in god geloven en serieus genomen worden maar als ik zeg dat de duivel bestaat en zijn werken zichbaar zijn dan verklaard een ieder mij gek,maar geloof me,god is in geen wegen te bekennen maar de duivel voert zijn plannetjes zonder moeite uit en de mens mag het onder ogen zien en kan alleen maar toekijken hoe de wereld naar de klote gaat!  

roy avatar
11 jaren geleden

please please write to congress or parliment and demand GMO labeling. it is all about
protecting your family and friends!!!!!
 
roy avatar

Henk
10 jaren geleden

Er helpt maar 1 ding en dat is alles waar Monsanto zaken mee doet te boycotten. Kan er nog zo’n mooie Monsanto Act zijn die hen wettelijk beschermt….uiteindelijk wint de macht van het getal maar dan ook doorztten.