26
Hier wordt het Olympisch dorp gebouwd in Rio, waar voorheen duizenden mensen woonden.

RIO DE JANEIRO – Bij de voorbereiding van het wereldkampioenschap voetbal en de Olympische Spelen treedt de Braziliaanse overheid autoritair op en schendt ze zelfs de mensenrechten.

Dit stellen vijftig Braziliaanse organisaties in een onlangs verschenen rapport. Bijna 30.000 families moesten hun huis verlaten om plaats te maken voor de twee grote sporttoernooien die Brazilië in 2014 (WK) en 2016 (Spelen) organiseert, zegt het Volkscomité van de Wereldbeker en de Olympische Spelen. Alleen al in Rio de Janeiro, waar de Spelen plaatsvinden, moesten 3000 families hun huis uit. Voor nog eens 7800 families dreigt hetzelfde lot.

In Rio wordt 1,6 miljard euro geïnvesteerd, bijna het dubbele van de oorspronkelijke begroting. De bouw en renovatie van de stadions is goed voor een kwart van dat bedrag. De investeringen focussen zich op het centrum, het noorden en zuiden van de stad. Het rapport beschrijft hoe arme inwoners van Rio moesten vertrekken naar de rand van de stad en hoe de vastgoedprijzen in die zones gestegen zijn.

Daarbij was sprake van een totaal gebrek aan informatie voor de families die dienden te verhuizen. Er zijn gevallen bekend van bewoners die te horen kregen dat ze hun woning moesten verlaten zonder dat ze nog de tijd hadden om hun spullen te pakken. In andere gevallen vonden de onderhandelingen over de verhuizing plaats terwijl de graafmachines al klaar stonden om de woningen te slopen.

Volgens de Amerikaanse geograaf Christopher Gaffney, expert in grote sportevenementen en lid van het Volkscomité, betekenen de gedwongen verhuizingen een duidelijke schending van het recht op wonen. Weinig families kregen een waardig huis aangeboden als alternatief. De compensatie voor de onteigening is te laag om een nieuwe woning te kopen. Het Volkscomité heeft het rapport overhandigd aan de Braziliaanse overheid, de FIFA, het Internationaal Olympisch Comité en de VN-rapporteur voor het recht op wonen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rudy van der Most
11 jaren geleden

Ik ben onlangs in Rio geweest en heb daar gewerkt in een van de vele sloppenwijken en als je dan ziet hoe de regering er dan al mee om gaat.
En dan nu grote delen de mensen gewoon weg jaagd, dat is meer dan verschrikkelijk.