Amsterdammer krijgt slimme meter aangesmeerd

27

AMSTERDAM – Netbeheerder Liander is gestart met de uitrol van zogenoemde slimme energiemeters in Amsterdam. In de voorlichtingsbrief wordt met geen woord gerept over de gevaren op het gebied van privacyschending.

In een in de Amsterdamse oude stadswijken huis-aan-huis verspreide brief meldt netbeheerder Liander dat vanwege de verouderde gas en/of elektriciteitsleidingen er ‘storingen of lekkages kunnen optreden’. Het is de opmaat tot de ware boodschap: installatie van de slimme energiemeter die draadloos op afstand wordt afgelezen. Aannemer Marconi Oranje BV voert de werkzaamheden uit.

In de brief wordt niet aangegeven dat de slimme meter kan worden geweigerd. Dat wordt wel vermeld in de begeleidende brochure. Inwoners die reeds een slimme meter in bezit hebben, kunnen de doorgave van gegevens laten blokkeren. Of daarmee het draadloze aflezen daadwerkelijk gegarandeerd is, is nog maar de vraag. Je kan installatie van de slimme meter ook weigeren: ‘U houdt dan uw oude meter of u krijgt een digitale meter die niet slim is en niet geschikt voor nieuwe diensten die u helpen energie te besparen’.

Een slimme digitale meetinrichting bestaat uit twee individuele meters: een digitale elektriciteitsmeter en een daaraan gekoppelde gasmeter. Eens per twee maanden worden de meterstanden op afstand uitgelezen door de netbeheerder, die deze standen doorgeeft aan de energieleverancier. Om energie te besparen kan in de nabije toekomst de slimme meter bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een pc, laptop of display.

Waar Liander (gemeente Amsterdam is voor 9.2 procent aandeelhouder) geen verdere mededeling over doet zijn de risico’s op het gebied van privacyschending. Vorig jaar uitte de Europese privacywaakhond EDPS kritiek op slimme energiemeters. De EDPS raadt de Europese Commissie aan om extra maatregelen te nemen. Zo moeten er duidelijkere richtlijnen komen voor de bescherming van gegevens, moeten er beveiligingsanalyses worden uitgevoerd en moeten energiebedrijven worden verplicht om datalekken te melden aan gebruikers.

Onderzoekers in de VS ontdekten onlangs dat de digitale meters vrij eenvoudig ongemerkt op afstand uitgelezen kunnen worden, doordat de informatie die draadloos wordt verzonden niet is versleuteld. Het enige beveiligingsmechanisme dat wordt toegepast is channel hopping. Ook is er geen authenticatiemechanisme voorhanden en wordt de ontvangen informatie niet gecontroleerd op mogelijke fouten. Eerder brachten Duitse onderzoekers aan het licht dat slimme meters kunnen prijsgeven naar welke tv-programma’s mensen kijken.

Het overgrote deel van de mensen die een slimme energiemeter krijgen aangeboden, accepteert die. Onbekendheid met de risico’s op het gebied van privacyschending is hier waarschijnlijk debet aan. In het eerste halfjaar van 2012 weigerde slechts 2,3 procent. Eind vorig jaar waren er in totaal een half miljoen slimme meters geplaatst. Op de website ‘wij vertrouwen slimme meters niet’ wordt het laatste (internationale) nieuws op het gebied van de gevaren bijeen gebracht.

Share Button

47 Reacties op Amsterdammer krijgt slimme meter aangesmeerd

 • Ignas vd Meer schrijft:

  Wat een achterdocht. Je gebruik van van je slimme telefoon (smartphone) laat een 1000 fout aan sporen achter maar wordt gewoon gebruikt omdat het zo handig is. De netbeheerders plaatsen deze meters omdat het ons moet helpen de energienetten efficient te kunnen beheren. Met alle snelle ontwikkelingen op gebied van individuele energie opwek heeft de netbeheerder die slimme meter gewoon nodig. Dus als je de meter weigert dan ook je smartphone inleveren.
   

  • Truus schrijft:

   Er is niemand die jou verbied er een te weigeren. Toch?

  • GuidoWantToKnow schrijft:

   Achterdocht, achterdocht…?? Het gaat om het uit handen geven van jouw bewegingsvrijheid. Als je dat niet snapt, is het hele verhaal aan dovemansoren vertelt..
   Kijk naar het Joods archief dat ‘zo handig was’ voor de Joodse Raad, maar een archief dat wel aan de basis stond van de transporten naar de gaskamers..!
   Je bent zeker ook voor het implanteren van een chip onder je huid, zodat je ‘lekker makkelijk’ kunt afrekenen. Misschien is een getatoeerde streepjescode op je voorhoofd nóg handiger..? Dan hoef je alleen nog maar, tijdens het scannen ervan, HET geluid te maken van de situatie.. ‘Bèèèèèèhhèèèèè!’…

  • pauli schrijft:

   en wat dacht je van de straling die er ontstaat gr.

 • Ignas vd Meer schrijft:

  voudje

 • Henk van den Brink schrijft:

  Het zal me toch een worst wezen als iemand weet hoeveel energie ik verbruik, weer voer voor paranoide types die voor alles een protest website beginnen

 • D. Baas schrijft:

  Eens Ignas. Door de mobiele telefoon en zeker de smartfone kan iemand tot op de millimeter getraceerd worden. Daarnaast laten we allemaal informatie achter op google-/facebook/twitter/etc., kieperen we heel wat privacygevoelige info in de vuilnisbak en papiercontainer en geven we te pas en oppas een kopie van een legitimatiebewijs waarmee we iemands leven over kunnen nemen. En dan zeuren over de slimme meter, waarbij we denken dat criminelen op basis hiervan zullen bepalen of we wel of niet thuis zijn. Get a life …

  • ze zeggen dat ze wijs is... schrijft:

   Weleens gehoord of gelezen over de Stasi of i.d.
    
   tegenwoordig zijn we onze eigen Stasi: Beppend Bellen, Tweetten Facebooken etc. EN altijd dat toverwoord: gratis.
   Vergeet dat gratis: uw gebabbel wordt opgekocht voor allerlei doelen!
   Wordt ook allemaal opgeslagen waar Inlichtingendiensten dan vrij over kunnen beschikken vanwege de “Goede Band met het land”
    
   Let wel: Een gsm is ideaal voor het bellend aangeven van oponthoud bij afspraak: werkelijk een uitkomst!
    
    de mensheid reist echter al miljoenen jaren b.v. ook via de sterren
    nowadays schijnt niemand meer te kunnen reizen zonder stroomopgeladen apparaten met HEEL VEEL app’s:
   nou daar weten ze in de grote woestijnen en bossen (ha ha zonder druppel stroom) wel raad mee: met je 4wheeldrive en je app’s in het zand vast?
   dat kost je dan 20 kamelen of ezels!
   als al die app’s maar geen ab6 worden en… kijk vooral omhoog als je het weer wilt weten
    
   geniet van je gsm maar neem er geen verkering mee!

 • Ingmar Lambregts schrijft:

  Bijzonder tendentieus geschreven artikel. Alleen de kop waarin over ‘aangesmeerd’ wordt gesproken suggereert al op voorhand dat er van alles mis zou zijn met een slimme meter. Wat Ignas schrijft is een terechte constatering; de smartphone en alles wat daar bij hoort (iOS, Android, Facebook, Twitter, Google search etc etc) zijn allemaal ontwikkelingen die onze digitaal spoor enorm hebben vergroot.
  Natuurlijk kleven hier ook privacy vraagstukken aan en die moeten ook serieus bekeken worden. Privacy is een groot goed en een belangrijk fundament onder onze rechtstaat. Dat wil echter niet zeggen dat een partij als Liander in dit geval geen gebruik zou kunnen maken van digitale technologie om haar dienstverlening door te ontwikkelen en een ‘Slimme Meter’ is dus niet per definitie fout. Aandacht voor de privacy moet er zeker zijn, maar in balans met de technologische mogelijkheden en voordelen die dat biedt. De grootste uitdaging ligt naar mijn mening op het vlak van duidelijke (lees: eenvoudige) communicatie naar de burger over nut en noodzaak van het opslaan van informatie.
   

 • Frank schrijft:

  En dan wordt het belangrijkste argument vergeten: die slimme meter kan je op afstand afsluiten (Dat is het efficient beheer namelijk)

 • Erik schrijft:

  De schrijver heeft wel een punt vind ik. Dat er eigenlijk alleen negatieve reacties op dit artikel komen is tekenend voor het gebrek aan besef dat we onze privacy wel heel makkelijk ondergeschikt maken aan het belang van derden. Kijk alleen al naar Facebook. Iedereen vind het leuk en doet mee want iedereen doet mee (..) Je hele leven moet er op. Ondertussen verdient Facebook ik weet niet hoeveel miljoenen dollars met de verkoop van persoonlijke gegevens aan derden. Als je verder denkt dan je neus lang is bieden al deze ontwikkelingen allerlei mogelijkheden aan een overheid bijvoorbeeld voor controle en beheersing. ik vind dat privacy boven algemeen belang gaat. 

 • Bernhard schrijft:

  Afgezien van het privacy-aspect, een goede reden om deze energiemeter te weigeren, dient het product slechts één belang: de winst van energieleveranciers en facilitaire diensten groter te maken. Het is de ‘bonuskaart’ van de energiemarkt, weigeren!

 • mammeloe schrijft:

  er stond onlangs ook al zo’n idioot paranoia stuk over Burgernet op IM.

 • freda rapoport schrijft:

  Heb al jaren een slimme meter van Oxxio, welke ik via mijn pc kan aflezen. Nooit gemerkt dat er iets anders mee gebeurt dan aflezen van verbruik. Dit is weer net zo’n tendentieuze en opruiend bericht en spelen op ons paranoide gevoel als met de dgitale stemcomputers.
  Denkt men bij Ravage dat wij allen dom zijn. Al je gegevens liggen tegenwoordig al op straat of is bij elke instantie bekend. Denk maar aan het recente huurverhogingspercentage op basis van je inkomen.

  • Charles schrijft:

   Uhm beste, de stemcomputers bleken zo fraude gevoelig als maar wat: http://20jaareenvandaag.eenvandaag.nl/hoogtepunten/31156/beveiliging_stemcomputer_zo_lek_als_een_mandje
   Bij een stemcomputer bepaald het computerprogramma de uitslag, Dit computerprogramma wordt door bedrijven geschreven en de gemeente of landelijke overheid die krijgt geen inzicht in de structuur van het in wezen extreem eenvoudige programma. Immers het programma hoeft alleen maar te controleren welke knop ingedrukt wordt en de bestandlijjst behorende bij die partij met 1 te verhogen.
   Maar het programma wat dat bijhoudt is geheim, dus logosch dat de gemeentes en overheid dat af heeft gewezen

 • Richard schrijft:

  Als je kwade bedoelingen hebt kun je aflezen welke huishoudens voor een lange periode achtereenvolgend geen energie verbruiken. Inbrekers hebben dan vrij spel om jouw woning in te breken. Wellicht een beetje achterdochtig maar in de praktijk wel uitvoerbaar. Beter te voorzichtig zijn dan overal aan toevoegen lijkt mij.

  • Jeroen van Baardwijk schrijft:

   Richard, als ik een bestelbusje bij jou in de straat parkeer en er een camera in monteer kan ik op afstand bij meerdere huishoudens tegelijk in de gaten houden of er dagenlang niemand in- en uitloopt en daar inbreken waar inderdaad niemand thuis lijkt te zijn. Om dat te voorkomen lijkt het me van belang om alle straten maar af te sluiten voor bestelbusjes.
   Een energiemeter geeft alleen maar aan hoeveel energie verbruikt is (verleden tijd, dus). Een laag verbruik kan er dan op wijzen dat de bewoners niet thuis waren. Het garandeert echter niet dat ze niet terug zullen komen van vakantie net op het moment dat een inbreker de plasma-TV van de muur aan het schroeven bent…
   Bovendien zegt een laag energieverbruik op zich niks, tenzij je het kunt vergelijken met andere perioden van het jaar. Bij mij is het continu zelfs zo laag dat het energiebedrijf informeerde hoe ik dat toch voor elkaar kreeg.

   • Jeroen van Baardwijk schrijft:

    Correctie: “aan het schroeven bent” moet natuurlijk zijn “aan het schroeven is”.

 • G.Deckzeijl schrijft:

  @Freda, 29-5, 09:20
  Typische linkse reflex: jezelf zand in de ogen te strooien en de overheid en andere hotemetoten lachen zich wezenloos.
  Nog wat huurders-info voor je: http://tinyurl.com/ap3m7co
  Ken je mensen in je eigen kring die 65 of ouder zijn?
  Maak ze dan attent op deze gore praktijken: http://tinyurl.com/a2cgbax

 • Charles schrijft:

  Een zogenaamde Smartmeter heeft een zender die constant uitzendt met een veel hogere intensiteit dan een mobiele telefoon. http://www.youtube.com/watch?v=cmS5pVEZHzg
  Het is een schending van je Mensenrecht op bescherming van je privacy (google 8 EVRM) het is in een democratische samenleving NIET nodig dat een bedrijf elke minuut je elektriciteitsverbruik hoeft te weten.

 • G.Deckzeijl schrijft:

  @Charles, 29-5, 09:31
  Absolutely RIGHT..!!!

 • Rombertus schrijft:

  Het blijft altijd zo grappig om dit soort berichten te lezen. Dit soort mensen gebruiken wel allemaal andere diensten waarbij het helemaal niet duidelijk is hoe er met je gegevens om wordt gegaan zonder daar onjuiste berichtgeving over te plaatsen. Voordat je iets de wereld in gooit informeer jezelf wat beter.
  De wet- en regelgeving wat betreft de slimme meter is door onze overheid goed opgepakt. De manier waarop deze gegevens worden verwerkt voldoen aan alle strikte eisen aangaande de privacy en meer.
  Wat men altijd “vergeet” te noemen zijn de voordelen die een slimme meter met zich mee brengt. Zoals inzicht in je verbruik en straks afrekenen achteraf. Algemene info over de slimme meter: slimmemeter.startpagina.nl

  • Antoinette schrijft:

   Nu inzicht in mijn verbruik heb ik nu ook al hoor. Op een kaart in je meterkast kun je zelf je beginstand noteren en later je eindstand, trek het van elkaar af en heb je je verbruik. De grap is dat de slimme meter gewoon een gereedschap is voor de energiemaatschappijen. De energiemaatschappijen zijn bezig met een Europees grid te bouwen, waarbij alle energie centrales digitaal aan elkaar gekoppeld zijn. Door het per kwartier (en zal later wel per minuut worden) kan de energie leverancier  het verbruik meten en per kwartier op de energie markt een aantal Megawatt elektriciteit bij Kolen-centrale A tegen prijs X inkopen.
   Als Kolencentrale B gedurende periode half 6- half 8 een goedkoper tarief hanteert kan de energieleverancier besluiten daar een Y aantal Megawatt te kopen tegen prijs B.
   Dat is de reden dat Nederland zoveel kolencentrales aan het bijbouwen is omdat elektriciteit een handelswaar is geworden, met 1 doel en dat is bedrijven meer en meer winst te kunnen laten maken.
   Het is verwerpelijk dat basisbehoeftes voor gezinnen zoals gas en elektriciteit verworden zijn tot iets om winst te maken. Als iemand mij kan uitleggen wat voor nut het heeft dat NUON 10.3 MILJARD euro op een bankrekening heeft staan die ze verdiend hebben om basisbehoeftes te verkopen is welkom.
   Het is dood geld, wat geen enkel doel dient! Het zijn duizenden man-uren waarvoor de burgers hebben gewerkt en dat geld dient geen enkel doel. Het staat gewoon op een bankrekening …

 • G.Deckzeijl schrijft:

  @Rombertus, 29-5, 09:42
  Jij werkt zeker voor Liander…
  Bij mij komt die electronische gluurder er niet in, ongeacht wat voor voordeel dan ook.
  Ik denk dat Charles en de inhoud van het artikel en mijn links dat voldoende duidelijk hebben gemaakt.

  • Rombertus schrijft:

   Ik werk niet voor een netbeheerder of energieleverancier. Ben een ICT-er. Ik snap de techniek die er achter zit. Ik weet met welke technieken er gewerkt worden ivm. privacy en data stromen.
   Ik zeg alleen maar dat je verder moet lezen. Net als een link van een video die de straling laat zien…. die is van de amerikaanse versie. De nederlandse apparaten hebben stralingsnormen ver binnen het toegestane waarden die gelden in Europa. Alle elektronische apparaten in Nederland dienen een keurmerk te hebben. Als je dat niet weet moet je dus ook niet dingen gaan roepen. Verder lezen, informeren. Als je klakkeloos gaat naroepen wat de eerste onnozel persoon roept wat maakt jou dat?
    

   • Charles schrijft:

    Richtlijnen en zogenaamde keurmerken zijn inmiddels ver achterhaald want in heel Europa besluiten scholen om WiFi netwerken uit de school te halen en besluiten overheden dat kinderen beschermd dienen te worden tegen straling. Op Zaplog zijn de berichten bij elkaar gezet: http://zaplog.nl/zaplog/articles/wifi

    • Rombertus schrijft:

     Je kunt de de draadloze verbinding ook gewoon uit laten zetten. Het is trouwens geen Wifi wat uit de slimme meter maar GPRS. Zegt wel weer over wat je wel weet en wat je roept over de slimme meter. Ik heb het idee dat hier toch best wel veel schapen aanwezig zijn.
      

 • ze zeggen dat ze wijs is... schrijft:

  Ik wil weer terug naar het muntje in de meter met een echte METEROPHALER
  koperenknopenambtenaar met fiets zonder slot
  die vroeg of je je Siamees of Duitse Bijter vastzette.
  Geen poen? geen punt: geen muntje…
   
  De Koperenknopen Ambtenaar schreef alles met blauw potlood waaraan gelikt moest worden (giftig as hell)op papiertje op plankje met klem. 
   
  uit het Historisch Boek van het Gemeentelijk Gasbedrijf 1 reaktie:
   
  Geacht Gas,
  me dooier blijft zacht omdat het inkepinkie niet deugt
   
  n.b .achter steeds slimmere meters zitten vaak nog slimmer managers and beyond met een hele zooi overheadkosten EN een fraai gebouw.

 • ze zeggen dat ze wijs is... schrijft:

  Heel leerzaam en wijs dank je Antoinette!
  mijn verbruik bij Greenchoice is bijna 400 euro per jaar, jawel!
  daarboven rekent men  in mijn geval Liander/Nuon dan 35 euro Vastrecht levering (wat nou Vastrecht oelewappers)
  en 115 euro Transportkosten Netbeheer per jaar
   
  Dus 400 euro gebruiken  en bijna  150 euro erbij voor het doorgeven en onderhoud net per jaar…
   
  Bij waterlevering  – een Europees recht – is het helemaal erg:
  transportkosten torenhoog EN niet op tijd betalen – regio Amsterdam – 10 euro straf om te beginnen
  geld als water en of gas/stroom verdienen
  lees ook eens de praktijken van GAZPROM from Russia with Love…
   
  ik (1946) bouwde  Zonneblik  van een leftover driewieler: zonnepanneeltje op het dak, accu onder het zadel
  beroemd geworden als  Zonneblik kleinste mobiele zonnestroomcentrale
  zie vimeo.com/6396534
   
  laten we elkaar wijzer maken: geef je schone energietips nu hier of elders gratis door
   
  Veel sukses allemaal Let the Sun shine in!

  • Erik schrijft:

   Ik heb alleen ledverlichting in huis en probeer zo min mogelijk electriciteit te verbruiken. Weet je wat nu zo leuk is: mijn verbruikskosten zijn LAGER dan de in rekening gebrachte transportkosten. Volgens Liander wordt er een basistarief voor transport gehanteerd, ook al is het gebruik nihil. Goedkoper kan zogenaamd niet. Slimme meter of niet, er is voor de energiemaatschappijen altijd wel een manier om je meer te laten dokken.

   • Jeroen van Baardwijk schrijft:

    Logisch toch? Dat basistarief voor transport betaal je niet voor je stroomverbruik op zich maar voor de infrastructuur die aangelegd is (en onderhouden en om de zoveel jaren vervangen moet worden) om te zorgen dat er stroom uit het stopcontact komt op het moment dat je het nodig hebt. Net zoals bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting er is om te zorgen dat de weg van A naar B er ligt (en onderhouden wordt) zodat je wanneer je wilt van A naar B kunt reizen wanneer je dat wil.

 • Jeroen van Baardwijk schrijft:

  Je blijft lachen met die complotdenkers. Steeds weer dezelfde argumenten, en steeds weer hetzelfde gebrek aan deugdelijke onderbouwing. Het enige voor mij nieuwe is dat aan de hand van logbestanden van de slimme meter achterhaald zou kunnen worden welke TV-programma’s iemand kijkt.
  Los van het feit dat het uw energieleverancier niet zal schelen naar welke programma’s u kijkt: hoe wil zo’n meter die eventuele kleine fluctuaties in het verbruik van uw TV isoleren van overige data? Ik ken geen enkel huishouden waar de TV de enige stroomverbruiker is. en die ‘slimme meter’ is ook niet zo slim dat-ie weet welk apparaat aan welk stopcontact hangt. Dus als m’n TV even iets minder stroom verbruikt en ik net op dat moment m’n schemerlamp inschakel valt er geen TV-kijkgedrag af te leiden uit m’n stroomverbruik.
  Voor meer lekgeschoten argumenten over de slimme meter verwijs ik de lezer naar het artikel: ‘Slimme meter, domme burger’ op http://vanbaardwijk.com/?page_id=2427
  Voor iedereen die zich zorgen maakt over zaken als privacy en straling: heeft u uw Facebook- en Twitteraccount al opgedoekt en uw smartphone al ingeleverd om gerecycled te worden?

  • Pipo schrijft:

   En daarom voor mij ook geen smartphone, geen twitter, geen facebook, bonuscards, pinnen aan de kassa, etc.
   It;s a way of life, maar ik leef nu echt niet in een isolement of zo. Wordt er eigenlijk wel gelukkiger van om niet steeds bezig te hoeven te zijn met onze virtuele schijnwerkelijkheid. Ook voel ik me niet ongelukkig omdat ik mijn persoonlijke gegevens en levensstijl niet deel met personen die ik niet ken.

 • mammeloe schrijft:

  het wordt tijd dat ze bij Indy Media een slimme meter installeren; de berichten daar worden met de dag dommer en saaier. Zo’n slimme meter kan de boel misschien nieuw leven in blazen.

 • Daniël schrijft:

  De consumentenbond heeft een onderzoek laten uitvoeren in verband met de Europese Rechten van de Mens en deze meter: http://www.ditrianum.org/nederlands/Artikelen/Maatschappij/onderzoek_UvT_slimme_energi1.pdf
  De conclusie van de onderzoekers: “Niet alle privacybezwaren zijn daarmee echter opgelost. Het genereren van
  kwartier/uurwaarden en dagwaarden, waaruit informatie kan worden afgeleid over leefpatroon,
  aan- en afwezigheid en aantallen personen, alsmede de verplichte afname van de slimme meters
  die de kwartier/uurwaarden genereren en doorgeven aan netbeheerders, en het opleggen van
  een zware beveiligingsplicht aan netbeheerders zijn aspecten van het wetsvoorstel die een
  inbreuk op de privacy vormen. Bovendien omvat privacy meer dan gegevensbescherming: ook
  het huisrecht en het recht op respect voor gezins- en familieleven staan onder druk door de
  slimme meter. 

  Duidelijk is dan ook dat de slimme meter zoals voorgesteld in het huidige wetsvoorstel in
  meerdere opzichten een inbreuk maakt op de privacy zoals vastgelegd in artikel 8 lid 1 EVRM.
  Daarom moet vervolgens worden getoetst of deze inbreuken voldoen aan de eisen die artikel 8
  lid 2 EVRM stelt: zijn ze bij wet voorzien, dienen ze een van de genoemde doelcriteria, en zijn ze
  noodzakelijk in een democratische samenleving? Aan de eerste twee punten is voldaan: ze zijn
  bij wet voorzien, en het wetsvoorstel slimme meter dient het doelcriterium genoemd in artikel 8 lid
  2 EVRM van het economisch welzijn. De kern van de privacytoets betreft het derde punt: is de
  maatregel noodzakelijk in een democratische samenleving? 

  Wij hanteren hierbij een strikte toets aan artikel 8 EVRM: de overheid dient inbreuken op de
  rechten van burgers zoveel mogelijk te minimaliseren door alternatieve oplossingen te overwegen
  en vervolgens te trachten haar doelen te bereiken ‘in the least onerous way as regards human
  rights’. Een maatregel die inbreuk maakt op de privacy is aanvaardbaar als er een dringende
  maatschappelijke behoefte is, waarin de maatregel daadwerkelijk voorziet, en die subsidiair en
  proportioneel is. 
  Op basis van een analyse en afweging van diverse overwegingen, concluderen wij dat drie
  aspecten van de slimme meter de privacytoets van artikel 8 EVRM niet kunnen doorstaan. Het
  genereren en doorgeven van kwartier/uurwaarden aan netbeheerders, en van dagwaarden aan
  netbeheerder en leverancier, en de verplichte afname van de slimme meter zijn niet
  noodzakelijk in een democratische samenleving. Op deze punten vormt de invoering van de
  slimme meter een schending van artikel 8 EVRM

  Naast deze opmerkelijke schendingen van de Mensenrechten is er ook sprake van dat 24uur per dag de gezinnen een GPRS zender in hun meterkast krijgen. De bijwerkingen van GPRS worden steeds duidelijker en de Belgische overheid is bezig om deze telefoons voor kinderen te verbieden: “Minister Laurette Onkelinx zegt dat ze kinderen en jongeren op deze manier beschermen tegen het mogelijke gevaar van elektromagnetische straling voor telefoons. Het staat niet vast dat die straling gevaarlijk is voor de volksgezondheid.”via: http://nos.nl/artikel/477407-belgie-verbod-mobieltje-voor-kind.html

  Het is belangrijk dat we onze geschiedenis kennen. Nog maar in 1930 was er een haatcampagne tegen de Joodse Nederlanders, ze zouden zorgen voor de economische neergang en op ons geld uit zijn. De gemeente hielden in hun Gemeentelijke basis Administratie bij waar deze Joden stonden ingeschreven. Toen Nederland bezet werd, wedrden deze gegevens aan de bezetters overhandigd en Nederlandse politieagenten haalden tegen belong de Joodse Nederlanders uit hun huizen. Dat was alleen maar mogelijk omdat niemand wat te verbergen had en opgaven welke geloof ze aanhingen. Laat dit een les voor de toekomst zijn.

  Vertrouwen hebben in een overheid of een bedrijf toont een kinderlijke naïviteit. We weten nu wel beter: ziektekostenverzekeringen maken miljoenen winst over de rug van zieke mensen.
  Het is en blijft belangrijk om zelf na te denken en als mensen belachelijk worden gemaakt die anders wensen te besluiten dan de regering of een bedrijf wenst, dat weet u genoeg: u zit op het goede spoor!

 • G.Deckzeijl schrijft:

  Nog wat info voor degenen die geloven dat isolatie geld oplevert:
  http://tinyurl.com/6a4yd6j
  Alles> http://tinyurl.com/agecgpm
  Voor de FB-adepten(kuch): http://tinyurl.com/bv4vdxt
  En dan nog dit: wat hebben feiten over bv. slimme meters en wat daar allemaal mee kan, met complotdenken
  te maken? Is het soms de bedoeling dat we onze levens door computers laten bepalen?
  Ik dacht toch echt van NIET. Soms ook niks te verbergen? Geef dan je pincode maar!
  http://tinyurl.com/bpuckq7
  Ziezo, nu kan niemand zeggen dattie niet goed is geïnformeerd.

 • Bernhard schrijft:

  Slimme Meters zijn Privacy Vreters!

 • G.Deckzeijl schrijft:

  Kijk es aan: hier dus ook al de koppen in het zand, nota bene belangrijke info over door de 1e Kamer en het voormalige staatshoofd bekrachtigde wet weggejorist. Fraai hoor!
  Slimme meter-info http://tinyurl.com/by4bcso
  Hier ook: http://www.vrijbit.nl
  Sinds wanneer is de WAARHEID over bepaalde onderwerpen die anderen niet welgevallig zijn een probleem.???

 • Caroline schrijft:

  ‘Er zijn dingen in het leven, waarvan men het gevaar niet beseft, zolang men ze niet zelf heeft ondervonden.’
  Erasmus (1466-1536)

 • Karamba schrijft:

  Voor mensen met zonnepanelen: vraag even welk tarief wordt gebruikt om energie terug te leveren naar het net. Dit is namelijk altijd het lage, laagste tarief… Hmmm jammer, zeker ff checken

 • Mark Henry schrijft:

  Privacy is inderdaad een groot issue hier, maar de hoogfrequente-electromagnetische straling is werkelijk iets waar je je zorgen om zou moeten maken. Dit apparaat overtreft DECT en Wifi. Het is het zoveelste draadloze apparaat in huis. Als je nu al slecht slaapt, slecht kunt concentreren en last hebt van druk op je hoofd dan is dit nog maar het begin (spreek ik niet over allerlei serieuze gezondheidsproblemen). Denk je echt dat JIJ er beter van wordt? Je kunt ook gewoon met een speciale stekker uw verbruik doormeten. 
   
  Zeg simpelweg nee als je het niet wilt. Het is JOUW huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volg ons op twitter
Zoeker
Rubrieken