28
Tijdens de ontruiming van een kraakpand in Utrecht sloegen de tenues wit uit

AMSTERDAM – Politiebond ACP krijgt van politiemensen steeds meer klachten over het nieuwe uniform van de Mobiele Eenheid (ME). De pakken zijn te koud en zitten te los.

De nieuwe peperdure harnassen zijn zo ijskoud dat politiemensen er bijna door verstenen. Dit werd onlangs weer aangetoond tijdens de ontruiming van een kraakpand in Utrecht waarbij duidelijk te zien was dat de gepantserde uniformen door de kou wit uitslaan. Als de temperatuur in de pakken te laag wordt, wegens koud weer of te weinig inspanning, kan dat er zelfs toe leiden dat de drager het bewustzijn verliest.

Tijdens de examendag van de vierweekse ME-opleiding in Hoogerheide op donderdag 25 april werden meerdere ME’ers onwel. Twee ME’ers moesten met behulp van een infuus opgelapt worden door het toegesnelde ambulancepersoneel. De leiding van het project Nieuw ME-tenue heeft inmiddels een e-mail gestuurd naar alle ME-coördinatoren binnen de Nationale Politie. Daarin wordt een aantal adviezen gegeven over het omgaan met het nieuwe ME-tenue, bijvoorbeeld door ze strakker te maken met veiligheidsspelden.

Want de uniformen zijn niet alleen te koud maar zitten ook te los. “Als je er een tijdje inloopt, gaat het harnas nog losser zitten, uiterst irritant”, laat een lid van de ME weten die anoniem wenst te blijven. Ook bij het kruis zitten ze vreselijk los, bepaald niet bevorderlijk voor het vereiste ramwerk, daarvoor moet het pak juist strak zitten. En wat denk je als je straks in de koude hebt moeten knokken en je kunt daarna weer in dat onverwarmde kutbusje gaan zitten, met dat koude pak aan.”

Tijdens de abdicatie en kroning in Amsterdam werd het tenue op grote schaal gedragen. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp was daar ook en kreeg meteen feedback van de aanwezige collega’s. De ACP heeft inmiddels een meldpunt op internet geopend waar politiemensen kunnen zeggen wat ze van de nieuwe pakken vinden. De ACP verzamelt de klachten en gaat daarna met de Nationale Politie bespreken wat eraan kan worden gedaan.

Vervanging van de harnassen betekent een enorme financiële strop. Alleen al het Amsterdamse korps telt zo’n 500 ME’ers die per persoon twee pakken hebben ontvangen. Naar verluidt kost een uniform 3500 euro. Dat is dus een aanschaf van 3,5 miljoen aan nieuwe uniformen alleen al in de hoofdstad. In heel Nederland zou het om vele miljoenen gaan. “Maar ik mag toch hopen dat onze veiligheid voorop staat en er niet aan geld wordt gedacht”, laat het anonieme lid van de Amsterdamse ME weten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties