29

UTRECHT – De politie Midden-Nederland heeft donderdag een man aangehouden tijdens een bezoek van de koning aan Utrecht. Hiermee werd voorkomen dat Willem-Alexander ‘Weg met de monarchie’ zou lezen.

De 29-jarige eenzame demonstrant werd in de Kanaalstraat aangehouden. Omstanders, alsmede de eigenaar van een bloemenzaak waar de man voor stond, waren niet gediend van zijn eenmansactie en belaagden hem. Hierop kwam de politie in actie, niet om de agressors te vermanen dan wel aan te houden, maar om de betoger in de boeien te slaan. Als smoes werd aangegeven dat hij geen id-kaart op zak had.

Korte tijd later werd de man weer vrijgelaten en teruggebracht naar de wijk Lombok. Er zou onvoldoende reden zijn geweest voor zijn aanhouding, zo oordeelde de dienstdoende officier van justitie. Politiewoordvoerder Van der Burg erkent dat de agenten fout zaten en noemt het handelen van de politie ‘buitengewoon spijtig en onzorgvuldig’.

Het is het zoveelste voorval in een lange reeks waarbij de politie tegenstanders van de monarchie verbiedt te demonstreren in het aangezicht van de koning en koningin. Niet met zoveel woorden, maar het komt er in feite wel op neer. Puur ontmoedigingsbeleid. Tijdens een eerder bezoek van Beatrix in Utrecht werd een vrouw opgepakt met dezelfde protestboodschap als die van vandaag.

Rondom de aanhouding van twee demonstranten tijdens de troonswisseling van 30 april ontstond veel commotie. Een man een een vrouw werden zonder reden aangehouden, een tijd vastgehouden en vervolgens met excuses vrijgelaten. De aanhouding is omstreden, omdat het de twee onmogelijk werd gemaakt op een belangrijk moment te protesteren. Volgens politie en justitie ging het om een persoonsverwisseling, maar de antimonarchisten geloven dat niet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties