02

GENÈVE – Het VN-Comité tegen Foltering ontraadt de Nederlandse regering om stroomstootwapens aan het gehele politiekorps beschikbaar te stellen. Minister Opstelten wil in de eerste helft van 2014 een pilot starten.

Arrestatieteams van de politie gebruiken stroomstootwapens al jaren op proef. Minister Opstelten wil nu dat iedere agent ze in handen krijgt. Het wapen geeft een korte stroomstoot en verlamt tijdelijk de spieren. De kans op letsel zou voor zowel de agent als de verdachte dalen. Toch zijn er berichten uit de Verenigde Staten dat stroomstootwapens wel degelijk letsel kunnen toebrengen en zelfs een arrestant kunnen doden.

De taser is bepaald niet onomstreden. Volgens Amnesty International zijn daarmee de afgelopen tien jaar 500 doden in de VS gevallen. Amnesty is erg bezorgd dat stroomstootwapens momenteel wereldwijd worden ingezet zonder dat grondig, onafhankelijk onderzoek naar de effecten is afgerond. Het risico dat het wapen wordt misbruikt is vrij groot, omdat het licht is en makkelijk te bedienen.

Het VN-Comité tegen Foltering acht het onverantwoord dat gedurende de geplande pilot in 2014 dat het gehele Nederlandse politiekorps van stroomstootwapens wordt voorzien zonder dat er vooraf garanties geboden worden tegen misbruik en zonder geschikte training van personeel. Volgens het comité kan dit leiden tot marteling. De zogenoemde taser is een wapen dat het laagdrempeliger maakt voor agenten om geweld te gebruiken. Ze laten namelijk geen sporen achter.

Stichting Privacy First, dat samen met het College voor de Rechten van de Mens en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) de kwestie middels schaduwrapportages aanhangig maakte bij het VN-Comité tegen Foltering, hoopt dat de afwijzende stellingname zal leiden tot een heroverweging en stopzetting van de Nederlandse plannen om iedere Nederlandse politieagent met een taser uit te rusten. Tevens hoopt Privacy First dat de aangekondigde pilot niet zal worden uitgevoerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gompie
10 jaren geleden

Version:1.0 StartHTML:0000000105 EndHTML:0000005476 StartFragment:0000002330 EndFragment:0000005440
D’r lopen in Nederland te veel politie-agenten rond die er genoegen aan beleven om willekeurige burgers te jennen, in elkaar te slaan en dik lopen te doen over hun dienstwapen. Laatst liep ik achter twee surveillerende agentjes. Ze waren druk aan ’t beppen over het gebruik van «hun dienstwapen», ongeveer zoals een normale puber opschept over het poorten van een tegenstander op het voetbalveld. Geen enkele terughoudendheid was er te bespeuren in hun trigger–geilheid. Het gaf een aardige indruk hoe tegenwoordig op het bureau wordt gesproken over dit soort zaken.
 
 
 
Politiegeweld neemt hand over hand toe en tekenend daarvoor is het groeiend aantal schietincidenten. In Nederland vallen relatief veel doden door politiekogels. In landen om ons heen ligt dat aantal lager.
 
 
 
Dat komt omdat er in het korps op een foute, onprofessionele manier tegen burgers wordt aangekeken. “De politie is allang je beste vriend niet meer,” aldus de Amsterdamse ex-korpschef Joop Van Riessen enige tijd geleden.
 
 
 
En wat het allemaal nog schrijnender maakt: onze hermandad mist het vermogen om te leren van haar fouten. (Onvermogen om te leren was natuurlijk ook de reden dat ze politie-agent werden, maar dat terzijde) Dat er een gebrek is aan zelfreinigend vermogen werd vastgesteld in het onderzoek naar Haren en de nationale ombudsman stelde het dit weekend weer vast in het tv-programma Buitenhof.
 
 
 
Er zijn jaarlijks ruim 15.000 geweldsmeldingen, zei hij. En dat is maar het topje van de ijsberg. De meeste zaken wordt onder de pet gehouden en veel burgers durven niet eens een klacht in te dienen, bang als ze voor verdere represailles en getreiter van de agenten. De minister zou bij deze zaken zijn prioriteiten moeten leggen. Zolang hij die niet getackeld heeft, zou hij er niet eens mogen nadenken over invoering van taserwapens.
 
 
 
Maar de minister geeft zijn agenten liever het idee dat ze onaantastbaar zijn. Sterker, hij laat  de verdenking op zich dodelijke slachtoffers ‘collateral damage’ te vinden en dat dat prima is.
 
 
 
Door de prioriteiten bij de invoering van dit taserwapens te leggen geeft de minister voor de zoveelste keer een fout signaal aan zijn corps af: “De burger is gewelddadig van aard, zie hem als je vijand, burgers moeten hun kop houden en als ze reclame hebben pak je ze hard aan. Wij dekken je ten alle tijde”
 
In feite zet Opstelten weer een stap naar een politiestaat.
 

Markus
10 jaren geleden

Wie kaatst moet de bal verwachten…..
Gelukkig werkt zo’n tasergun ook op een politieagent en z’n familie.
Het enigste verschil is dat een normale burger nooit als eerste zo’n wapen tegen de wouten zal gebruiken, kun je van een politieagent niet zeggen, die moet z’n orders opvolgen, zonder tegenspraak en zonder vragen te stellen; befehl ist befehl toch?

Flip
10 jaren geleden

Wie niet hoort, moet maar voelen. Een beetje stroom is nog altijd gezonder dan iemand vol met lood pompen.

Gompie
10 jaren geleden

Hé Flip, krijgen jullie nu ook al internetten op de plietsie–academie?

Geen Goed Idee
10 jaren geleden

Op school had ik eens een meningsverschil met een medeleerling over een onderwerp dat tijdens de les naar voren kwam. Omdat ik gewoon gelijk had en die leerling de discussie niet kon winnen, werd mij bijtend te kennen gegeven: ‘Wacht maar tot ik je later eens tegenkom.’ Die persoon wilde namelijk agent worden.

Anoniem
10 jaren geleden

 
Ondanks de internationale kritiek gaat de politie volgend jaar toch proeven nemen met stroomstootwapens. Dat vertelde minister Ivo Opstelten j.l. vrijdag na afloop van de ministerraad. Volgens de minister van Veiligheid en Justitie zijn de tegenargumenten ‘niet valide genoeg’ om de proeven niet te ondernemen.
 
Opstelten zegt ook steun vanuit de politie te hebben: ‘Het is niet zomaar de wens van een minister.’
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3458927/2013/06/14/Volgend-jaar-begin-met-stroomstootwapens.dhtml

Gompie
10 jaren geleden

Dat veel van zijn agenten helemaal niet om kunnen gaan met het gebruik van geweld, komt in de overwegingen van onze minister-regent nergens voor. Vandaag opnieuw een  slachtoffer van de heetgebakerdheid van zijn blauwe bloedhonden:
 
http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/3458739/2013/06/14/Ik-denk-dat-de-politie-hem-heeft-gewurgd.dhtml
 

Anoniem
10 jaren geleden
Antwoord aan  Gompie

niet geschoten is altijd mis!